Strani proizvođači cigareta ogorčeni odlukom AZTN-a

Autor: Danijela Jozić,VLM , 01. ožujak 2012. u 22:00

Inozemne tvrtke nezadovoljne su odlukom Agencije, a BAT već najavljuje žalbu Upravnom sudu

Inozemni proizvođači cigareta koji posluju u Hrvatskoj – Japan Tobacco International (JTI) i British American Tobacco (BAT) – revoltirani su odlukom Agencije za tržišno natjecanje (AZTN), koja je prije par dana odbacila njihov zahtjev da se protiv Tvornice duhana Rovinj (TDR) pokrene postupak utvrđivanja zlouporabe vladajućeg položaja na tržištu. BAT će se zbog ovakve odluke AZTN-a žaliti na Upravnom sudu, dok u JTI-ju još o tome razmišljaju.

Dvije su inozemne kompanije inicijative podnijele lani upozoravajući da rovinjski TDR krši tržišno natjecanje povećavajući tzv. rabate na lojalnost nauštrb osnovnih rabata koji se primjenjuju u poslovanju s trgovcima. Na taj način, tvrde, TDR sve više vezuje trgovce za sebe, a bez mogućnosti da rade s konkurencijom. Tomislav Fučkar, regionalni menadžer za BAT ogorčen je načinom na koji je AZTN obavio posao snimajući stanje na terenu. “Šokantna je lakoća kojom je Agencija selektivno ustanovila stanje na tržištu i tako donijela odluku. AZTN je ustanovio da, primjerice, Mercator pretežito posluje s TDR-om, Philip Morrisom i BAT-om, no i propustio utvrditi da su naši proizvodi, i to ne svi, prisutni tek na jednom prodajnom mjestu tog trgovačkog lanca u Hrvatskoj, a ima ih više od stotinu! Agencija navodi i da Tisak posluje s TDR-om, Philip Morrisom i BAT-om, ali ne i da je Philip Morris prisutan na tim kioscima samo s dva proizvoda, a BAT sa svega nekoliko i to samo na 200 prodajnih mjesta. A Tisak ima više od 1300! Nejasno je iz kojeg razloga Agencija nije saslušala predstavnike BAT-a kad već očigledno ne mogu sagledati činjenično stanje u potpunosti i na ispravan način”, rekao nam je Fučkar. IZ JTI-ja su pojasnili da su situaciju na tržištu prijavili AZTN-u jer su ustanovili da su “trgovci suočeni s velikim pritiscima, ponuđeni su im iz TDR-a različiti poticaji, uključujući i one financijske prirode, kako ne bi uspostavili ili kako bi okončali suradnju s JTI-em te ograničili njihov asortiman proizvoda”. “Razočaravajuće je da AZTN nije uzeo u obzir dokaze koje smo im dostavili. Narušavanje tržišnog natjecanja od strane TDR-a kroz zlouporabu vladajućeg položaja na hrvatskom duhanskom tržištu vidljivo je već letimičnim pogledom na police trgovina, a zlouporabu je nedavno utvrdio i AZTN.

JTI je u Hrvatsku u proteklim godinama uložio znatna sredstva i odlučni smo boriti se za pravično tržišno natjecanje. Iskoristit ćemo sva raspoloživa domaća i međunarodna pravna sredstva koja nam stoje na raspolaganju”, izjavio je Siniša Trbojević, direktor JTI-a u Hrvatskoj. Zanimljivo je da je AZTN lani u rješenju ustanovio da je TDR kršio tržišno natjecanje od 2004. do 2010., a optužni prijedlog je predan prekršajnom sudu. I u tom se rješenju spominju tzv. rabati vjernosti. Ipak, prema najnovijoj odluci AZTN-a ispada da je TDR s takvom praksom prestao. Rješenje AZTN-a od lani doneseno je po starom zakonu prema kojem prekršajni sud donosi konačnu odluku o kažnjavanju TDR-a. Kad bi AZTN sad donio isto rješenje, prema novom zakonu bi mogao automatski i izreći kaznu. Lani predložena kazna AZTN-a može ići i do 10 posto prihoda Adrisa što bi bilo više od 260 milijuna kuna, ako bi tako odlučio i prekršajni sud. U najnovijoj odluci stoji da iako TDR ima vladajući položaj na tržištu (60-70 posto), on pada, dok konkurenciji raste. Tomislav Fučkar nam je to potvrdio, kazavši da im je udio porastao 400 posto u roku par godina, ali je riječ o maloj bazi – s 0,5 na dva posto.

TDR

Očekujemo nastavak pritiska multinacionalki
“Zaključci AZTN-a kojima se odbacuju prijave multinacionalnih kompanija za nas su očekivani. Riječ je o pritiscima multinacionalnih kompanija na donositelje odluka, regulatore i javnost kako bi netržišnim sredstvima i na što jeftiniji način ostvarili tržišnu prednost. Iako očekujemo nastavak pritisaka na TDR, kao nacionalnu kompaniju koja je stotinjak puta manja od svoje konkurencije, zaključci Agencije potvrda su ispravnosti našega rada na tržištu, ali i satisfakcija”, komentirali su iz Adris grupe.

Šokantan je nalaz agencije, nejasno je zašto nisu htjeli saslušati predstavnike BAT-a
T. Fučkar, BAT

TDR-ova zlouporoba vladajućeg položaja vidljiva je već samim pogledom na police
S. Trbojević, JTI

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kako AZTN i Olgica S. mogu ikoga iznenaditi?

New Report

Close