Strane iznajmljivače porezi vraćaju u sivu zonu

Autor: Marija Crnjak , 20. svibanj 2015. u 22:00
Iznajmljivači zatečeni novim propisom/PIXSELL

Nerezidentni iznajmljivači morat će plaćati PDV što im se ne isplati jer rade svega mjesec, dva u godini.

Ovih dana iznajmljivači koji su građani Europske unije i hrvatski građani koji nemaju prebivalište u RH dobili su rješenja od Porezne uprave da uz porez na dohodak od imovine (ili porez na dobit ako im je to odobreno) moraju plaćati i PDV na prihod od iznajmljivanja i voditi poslovne knjige 12 mjeseci u godini, doznajemo od vlasnika putničkih agencija koji su zabrinuti da će morati otkazivati rezervacije ako iznajmljivači odustanu od suradnje.

 

230tisuća

kuna prihoda bila je granica za plaćanje paušala

"Vlasnici apartmana i vila u Hrvatskoj koji su nerezidenti, odnosno tu nemaju prebivalište ili boravište, od ulaska u Hrvatske u EU plaćali su paušal ako su prihodovali manje od 230 tisuća kuna, kao i iznajmljivači državljani RH. Po novom oni moraju plaćati PDV što im se ne isplati jer rade možda mjesec, dva u godini i može se očekivati da će odustati od iznajmljivanja. Bolje rečeno, može se očekivati da će se dobar dio njih vratiti u sivu zonu, čime će najviše izgubiti zapravo država kojoj više neće plaćati poreze ni boravišnu pristojbu. Radi se o tisućama kreveta u privatnom smještaju koji su ušli u sustav kad im je omogućeno plaćanje paušala", kaže Alfredo Golob, vlasnik porečke agencije Portun.

Ako već mora biti tako, u branši ističu da je obavijest o novim poreznim obvezama iznajmljivačima trebala stići daleko ranije, a ne uoči sezone. "Informaciju su trebali imati početkom godine, da se sustav stigne prilagoditi. Što će se dogoditi ako iznajmljivači odustanu od suradnje s agencijama koje su već popunile rezervacije, što da mi kažemo svojim gostima? Riskiramo puno otkazivanja i puno tužbi, a to neće biti dobro ni za promociju destinacije među gostima", ističe Golob, te napominje da se većinom radi o kvalitetnim kapacitetima u vlasništvu građana Slovenije, Njemačke, Austrije, Italije, Nizozemske.

U Udruzi putničkih agencija (UHPA) u novostima ne vide ništa sporno. Predsjednik udruge Boris Žgomba ističe kako se porez mora plaćati, kao i poštivati zakonski propisi Hrvatske i EU, te ne vjeruje da će nova porezna pravila ugroziti suradnju ili uzrokovati velik broj rezervacija. 

Komentirajte prvi

New Report

Close