Strane investicije porasle 40% u prva tri ovogodišnja mjeseca

Autor: Ana Blašković , 08. rujan 2015. u 22:00
Viceguverner HNB-a Vedran Šošić/Žarko Bašić/PIXSELL

Ulazak stranog kapitala uglavnom je povećao prihode i produktivnost pojedinih sektora, ali ne i zaposlenost.

Prvi put otkako je izbila kriza strani kapital počeo se ponovno vraćati u domaće gospodarstvo: nakon prvih naznaka pozitivnog trenda u 2014., izravna strana ulaganja u prvom tromjesečju porasla su 40 posto u odnosnu na prošlu godinu.

Hrvatska je od 1993. do danas ukupno privukla gotovo 30 milijardi eura stranih investicija od čega je devet milijardi eura investirano tijekom 'zlatnog doba' od 2006. do 2008., rekla je Ana Ivančić, čelnica Francusko-hrvatske trgovinske i industrijske komore otvarajući konferenciju o stranim ulaganjima. Premda je kriza nesumnjivo oslabila tokove kapitala i trend investicija, Ivančić je naglasila da u obzir treba uzeti činjenicu da je većina tih ulaganja u Hrvatsku ušla kroz privatizaciju, a taj proces je danas praktički završen. 

 

319milijuna

eura više stranih ulaganja bilo je u prva tri mjeseca

Rast prihoda, ne i radnika
Viceguverner HNB-a Vedran Šošić istaknuo je da je prije krize strani kapital bio većinom usmjeren na vlasnička ulaganja, dok su 'greenfield' investicije, posebno u industriju, bile među najnižima u Europi. Štoviše, niže su bile samo u Sloveniji čije je tržište do krize bilo vrlo zatvoreno za strani kapital. Ipak, stručni radovi ukazuju da je strane investicije itekako utjecale na hrvatsko gospodarstvo: ulazak stranog vlasnika osim kapitala, uglavnom je povećao prihode i produktivnost pojedinog sektora, ali ne i zaposlenost. 

Orijentirani na izvoz
Danas ta, tzv. FDI poduzeća, u prosjeku su više usmjerena na inozemna tržišta i generiraju oko 50 posto hrvatskog izvoza, no razlika u odnosu na ostale tvrtke u pojedinim sektorima počela se smanjivati. "To  potvrđuje da su ulaganja u Hrvatsku većinom išla u 'kupnju tržišta', a ne razvoj novih međunarodno razmjenjivih dobara", rekao je Šošić. Posljednji podaci Hrvatske narodne banke, koja prati kretanja stranih investicija, pokazuju da je iznos izravnih stranih ulaganja u gospodarstvo dosegnuo 393,4 milijuna eura u prvom tromjesečju ove godine. To je u usporedbi istim razdobljem prošle godine 112,5 milijuna eura više ili 40 posto. 

 

Ivančić

Devet milijardi eura investirano u 'zlatno doba' od 2006. do 2008.

Skok u 2015.
Usporedba s krajem prošle  godine ukazuje na još značajniji oporavak. U posljednjem kvartalu 2014. godine HNB je zabilježio tek 74,6 milijuna kuna stranih ulaganja pa je početak ove godine donio rast veći od četiri puta, odnosno 319 milijuna eura više. Konferencija 'Inozemna izravna ulaganja u Hrvatskoj – iskustva i izazovi za budućnost', održana je u utorak u sklopu Festivala Francuske u Hrvatskoj pod nazivom 'Rendez-vous' koji traje od svibnja do rujna i pokriva niz područja od glazbe do gospodarstva. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ne vjerujem .

Najvjerojatnije se radi o predizbornim smicalicama i lažima.

New Report

Close