Stranci ne očekuju promjenu odnosa snaga u Ini

Autor: Ana Blašković , 21. studeni 2012. u 09:14
Status quo do daljnjega?/PIX

Mol bi mogao tražiti sudsku zaštitu u slučaju iste konačne presude.

Premda su se nakon izricanja presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu za primanje mita od Mola u Hrvatskoj pronijele ocjene da će to dramatično promijenti balans snaga Ini, strani analitičari puno su oprezniji.

"Prerano je donositi zaključke i implikacije o dioničarskom ugovoru između Mola i hrvatske Vlade do pravomoćnosti presude. Ne treba posebno naglašavati da je to složen pravni slučaj, a u slučaju negativne konačne presude Mol bi vjerojatno zatražio sudsku zaštitu", kaže Stefan Maxian iz Raiffeisen Zentralbanka u Beču. U Erste grupi bez oklijevanja odbacuju mogućnost revizije dioničarskog ugovora. Na pitanje očekuju li promjenu snaga između Mola i Vlade u Ini Andreas Nagy kaže: "Ne vjerujemo u to. Najveći dioničar Ine je Mol i smatramo da se to neće promijeniti u budućnosti, iako ne znamo namjere hrvatske Vlade", kaže te podsjeća da se nedavno pisalo o prodaji dodatnog udjela u Ini.

"U dugom roku moguća je promjena vlasničke strukture i možda će Mol moći povećati udio, no to je neovisno o trenutnim sudskim odlukama. U kratkom roku nitko od ključnih igrača nema priliku i namjeru mijenjati dioničarsku ravnotežu. U bliskoj budućnosti mogući su novi pregovori o odnosu snaga, a nadamo se da je dogovor moguć", kaže Nagy. Do pravomoćne presude ništa se neće događati, kaže jedan domaći sugovornik koji je želio ostati anoniman, no dotad je vrijeme da se u Hrvatskoj sjedne i promisli što će presuda značiti za energetski sektor i kako bi se trebalo dogovoriti s Molom jer je otvoreni rat preskupa opcija, kaže. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Želje, pozdravi, pjesme, Mađari molim kod DJ.

Nema nikakvog dogovora ispod stola, Hrvatska javnost je svoje rekla.

A gosp. Sanader pod hitno počni žviždat jer 10 godina je bolje nego 20 godina.

Treba onih 260 l.opova malo približiti stvarnosti.

Sudsku zaštitu su već zatražili kad je mitoman proglašen za čovjeka od nacionalne sigurnosti.

Više sreće drugi put.

DJ pojačaj. Opet su počeli blejati.

New Report

Close