Strana ulaganja u znaku BAT-a i gubitka banaka

Autor: Jadranka Dozan , 11. siječanj 2016. u 21:59
Foto: Thinkstock

Glavni razlog su gubici koje su banke u stranom vlasništvu iskazale s krajem rujna zbog zakona o konverziji CHF kredita.

Zagreb Izravna strana ulaganja veličine više od pola milijarde eura, poput lanjske kupnje duhanskog biznisa Adrisa od strane British American Tobaccoa, u nas se ne događaju često. No, i s tom je operacijom 9-mjesečni skor izravnih inoulaganja (ili FDI-a) dosegnuo tek 666 milijuna eura, odnosno daleko manje nego godinu prije.

Glavni razlog su gubici koje su banke u stranom vlasništvu iskazale s krajem rujna zbog zakona o konverziji CHF kredita. To pokazuju i podaci o inoulaganjima po djelatnostima, pri čemu su najviše pala u financijskom sektoru, za čak 605 mil. eura. Promatrano prema sastavnicama FDI-a, minusi banaka očitovali su se u skoru zadržanih dobiti stranaca koje su u devet mjeseci okopnile za čak 380 mil. eura.

To je uvelike poništilo bolje brojke vlasničkih ulaganja u poduzeća. Ona su u devet mjeseci dosegnula 904 mil. eura, dakako, najviše zahvaljujući BAT-ovu ulasku u TDR. U prvih devet mjeseci lani zabilježeno je ukupno 2,63 milijarde eura direktnih inoulaganja, a u cijeloj godini 2,9 mlrd. eura. To uključuje i 1,5 mlrd. eura tzv. kružnih ulaganja koja su samo prošla kroz Hrvatsku (Agrokorova kupnja Mercatora). No, i kad se isključe kružna ulaganja, prva tri kvartala 2015. bila su gotovo upola, ili nepunih pola milijarde eura slabija nego godinu prije.     

Komentirajte prvi

New Report

Close