Strana ulaganja digle zadržane zarade, a ne novi ulagači

Autor: Jadranka Dozan , 14. siječanj 2015. u 10:30
Priljev po novim vlasničkim ulaganjima lani je bio 340 milijuna eura ili gotovo upola manje nego godinu prije/FOTOLIA

Od 2,64 milijarde eura inoulaganja u tri lanjska kvartala 1,5 milijardi je samo ‘prošetalo’ kroz Hrvatsku, u sklopu Agrokorova preuzimanja Mercatora.

Kad je središnja banka objavila polugodišnju statistiku izravnih stranih ulaganja (FDI-a), ministri Branko Grčić i Ivan Vrdoljak koristili su svaku priliku da se pohvale kako su ona porasla čak četiri puta u odnosu na godinu prije.

HNB je ovaj tjedan objavio i podatke za devet mjeseci, a budu li ih ministri iščitavali kao nedavno, ovih dana možda ćemo slušati kako su strana ulaganja u Hrvatsku bila tri i pol puta veća nego cijele 2013. Ukupno je, naime, u tri lanjska kvartala evidentirano 2,64 milijarde eura FDI-a, dok je godinu prije njihov iznos bio 740 milijuna eura. No, u 2014. se dobar dio, odnosno čak 1,5 mlrd. eura, odnosi na takozvana kružna ulaganja koja su samo 'prošetala' kroz Hrvatsku (pa su prikazana i kao ulaganje u Hrvatsku i iz Hrvatske). U konkretnom slučaju to se dogodilo u sklopu Agrokorova preuzimanja Mercatora, pri čemu je u realizaciju tog posla bila uključena Agrokorova kompanija u Nizozemskoj.

 

340milijuna

eura bilo je u 9 mjeseci vlasničkih ulaganja, bez tzv. kružnih

Bez efekta 'kružnih ulaganja' (kojih 2013. nije bilo) izravna su ulaganja u Hrvatsku lani iznosila 1,14 milijardi eura. I to je u odnosu na godinu prije porast, no povećanje za oko 400 milijuna eura nije rezultat novih vlasničkih ulaganja već u prvom redu znatno većeg  neto priljeva po osnovi zadržanih zarada. Priljev po novim vlasničkim ulaganjima lani je bio 340 milijuna eura ili gotovo upola manje nego godinu prije. Međutim, skor zadržanih dobiti poboljšan je znatno više, čak 800 milijuna eura. S krajem rujna stranci su zadržali 512 milijuna eura zarada, dok su godinu prije (neto) povukli 283 mil. eura. U manjoj mjeri lanjskom su porastu FDI-a pridonijela i ulaganja kroz dužničke odnose stranih vlasnika s ovdašnjim tvrtkama.  

Komentirajte prvi

New Report

Close