Štrajkaši ‘prisilili’ Ministarstvo da konačno pomogne Adriadieselu

Autor: Agencija VLM , 25. ožujak 2014. u 12:14
Foto: Dominik Grguric/PIXSELL

Štrajk traje već 19 dana, radnici ne posustaju i traže još barem pola plaće, a predstavnici Uljanika, Jadranskih ulaganja i države trebaju se dogovoriti do petka

Ministarstvo gospodarstva uključit će se u rješavanje problema Adriadiesela kao koordinator između troje najvećih vlasnika. Očekuje se da će do održavanja sastanka o budućnosti tvrtke s konkretnim zaključcima doći do kraja tjedna.

Ili dogovor ili stečaj

Najvažniji su to rezultati nakon što su štrajkaši iz karlovačke tvrtke za proizvodnju diesel motora održali prosvjed u Zagrebu pred zgradom Ministarstva gospodarstva.

Predstavnike stotinjak prosvjednika, koliko ih je stiglo u Zagreb, primila je delegacija koju su predvodili ministar Mirando Mrsić i Alen Leverić, zamjenik ministra gospodarstva.

"Zadovoljni smo prije svega što se Ministarstvo gospodarstva uključilo u rješavanja problema Adriadiesela i obećalo organizirati sastanak vlasnika. Želimo da se konačno razriješi pitanje budućnosti tvrtke, bez obzira kakva ona bila. Neka se vlasnici dogovore i prodaju udjele Karlovačkoj banci, dopuste joj upravljanje ili ako nema drugog izlaza, neka se proglasi stečaj. Stanje u kojem bi radnici trebali raditi i ne dobivati plaću je neodrživo. Kako smo dosad već niz put naglašavali, riječ je o kaznenom djelu",  rekao je Dragutin Vuljanić, regionalni povjerenik Saveza metalaca Hrvatske, ponovivši da uskoro očekuje i smjenu uprave.

Predsjednik sindikata Vedran Dragičević ispred ministarstva ponovo je rekao da je došlo krajnje vrijeme da uprava i vlasnici pokrenu razgovore o novim projektima, prije svega vezanim za poslove u Rusiji.

Istovremeno je obećao kako će radnici učiniti sve da se na obostrano zadovoljstvo ti poslovi odrade iznimno kvalitetno, te na taj način spasi više od 200 radnih mjesta koliko ih je trenutačno u Adriadieselu.

Ministar bez informacija

Doznaje se kako je glavni problem, kojeg su predstavnici aktualne vlasti prezentirali štrajkašima, nepostojanje niti jednog pisanog traga o ponudama Karlovačke banke ili nekih drugih investitora, kao niti o mogućnostima izlaska Adriadiesel iz krize.

Unatoč zadovoljstvu nakon odlaska u Zagreb, štrajk se nastavlja. Radnici čekaju sastanak predstavnika najvećih dioničara, države, Uljanika i Jadranskih ulaganja Danka Končara. Prema riječima sindikalista radnici će nastaviti raditi samo ukoliko im se u međuvremenu isplati još barem polovica plaće.

Komentirajte prvi

New Report

Close