Strabag teško može eliminirati kinesku ponudu za Pelješki most

Autor: Suzana Varošanec , 13. veljača 2018. u 22:00
Resorni ministar Oleg Butković čeka na nastavak realizacije strateškog projekta/Duško Jaramaz/PIXSELL

Čini se da se u Strabagovoj žalbi formalno ne dovodi u pitanje sposobnost kineskog konzorcija.

Izgledno je da će Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave (DKOM) uskoro riješiti žalbe na odluku Hrvatskih cesta o odabiru kineske ponude za gradnju Pelješkog mosta.

Iz pravnih krugova čuje se sve više kako nije isključena mogućnost da će se tražiti i određena pojašnjenja kineske strane, no i da su slabe mogućnosti da ih se eliminira.  Čini se da se u Strabagovoj žalbi formalno ne dovodi u pitanje sposobnost kineskog konzorcija predvođenog CRBC-om. Odabrani konzorcij morao je u ponudi dokazati nepostojanje razloga njihova isključenja – svoju pravnu i poslovnu, financijski te tehničku i stručnu sposobnost kakva je tražena natječajnom dokumentacijom.

Svatko s pravnim interesom tko je te kriterije smatrao preniskima, imao je priliku ranije u postupku nabave, a prije roka za podnošenje ponuda, žaliti se na kriterije. Kako navode da osim u slučajevima bitnih povreda DKOM nema mogućnosti u kasnijoj fazi preispitivati te kriterije, podnošenjem ponude svi su ponuditelji na njih implicitno i pristali.  "I za dovođenje u pitanje kvalitete troškovnika rok je istekao, a svi ponuditelji prihvatili su ga davanjem ponuda", kaže odvjetnik Josip Marohnić iz odvjetničkog društva Marohnić, Tomek & Gjoić.

Po njemu ni pitanje neprikladnoste procijenjene vrijednosti nabave (1,75 mlrd. kn) nije od velikog značaja za postupak "od kada je i zakonski ukinuta zabrana naručiteljima da odbijaju ponude čija vrijednost prelazi procjenu". Kako pojašnjava, u EU je težnjom prelaska na kriterij ekonomski najpovoljnije ponude, procjena iznosa nabave izgubila na važnosti. S druge strane, u nabavama je zabranjeno tražiti korištenje domaćih podizvođača.

Ponuditelji u ponudama moraju navesti sve podizvođače, a nakon potpisa ugovora ponuditelj može dati do 30% ugovora u podugovor, pri čemu je izložen tržišnim zakonima ponude i potražnje s time da naručitelj podizvođačima plaća – izravno.  "Ne budu li imali lokalne operative koja prihvaća ponuđene uvjete za podizvođenje, Kinezi će morati sami izvesti radove kako su predvidjeli ponudom, a za što se naručitelj prikladno osigurao u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi i kako je uobičajeno za javne radove tog opsega", zaključuje Marohnić.  

Komentirajte prvi

New Report

Close