Stožer za obranu Vukovara predao Leki zahtjev protiv ćirilice u gradu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. veljača 2013. u 14:06
Prosvjed u sredistu Vukovara protiv uvodjenja dvojezicnosti. Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL

‘Sad ostaje na Saboru, Vladi i na ostalim institucijama da to rješavaju, a mi ćemo se i dalje boriti.’

Predstavnici Stožera za obranu Hrvatskog Vukovara, organizatori prošlotjednog prosvjednog skupa u tom gradu, predali su danas predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki svoje zahtjeve, među kojima i onaj za moratorij na uvođenje ćirilice ili čak izuzimanje tog grada od primjene dvojezičnosti.

"Prvo smo tražili moratorij, a sada pregovaramo da bude kompletno izuzeće Vukovara, da Vukovar bude mjesto posebnog pijeteta u državi, da se ne izuzima nikakva ulica, da cijeli grad bude jedna Ovčara", izjavio je predsjednik Stožera Tomislav Josić novinarima dodajući kako traže i da se procesuiraju ratni zločini te da se riješe nepravilnosti iz popisa stanovništva.

Osvrćući se na sastanak sa predsjednikom Sabora kazao je kako je Leko podržao njihovo demokratsko pravo da izraze nezadovoljstvo. "Sad ostaje na Saboru, Vladi i na ostalim institucijama da to rješavaju, a mi ćemo se i dalje boriti", poručio je. Naglasio je i kako ne podržavaju niti jednu političku stranku. "Svi su dobrodošli, svatko se može uključiti, izraziti svoje nezadovoljstvo, ali mi ne predstavljamo niti jednu stranku, niti nam ijedna stranka u ovom trenutku paše jer su svi oni zabrljali", poručio je.

Predsjednik sabora Josip Leko novinare je nakon sastanka izvijestio kako je kao predsjednik Sabora, primio građane i čuo njihova stajališta. "Atmosfera je bila vrlo korektna. Ljudi iznose vrlo argumentirano i na demokratski način svoja viđenja", ustvrdio je. Dodao je i da kao predsjednik Sabora ne može obećavati niti ocjenjivati njihove zahtjeve. "Nije to uloga predsjednika Sabora, ali obećao sam da će, u skladu s Poslovnikom, njihov zahtjev biti u proceduri", rekao je Leko. Na pitanje hoće li o tome biti rasprave Leko je odgovorio samo kako svaki predmet koji dođe u Sabor dobije broj i ima svoj tijek. O tome postoji li mogućnost preispitivanja uvođenja dvojezičnosti u Vukovar, Leko je kazao kako o meritumu stvari vezanih za zahtjeve neće razgovarati jer ni s predstavnicima Vukovaraca o tome nije razgovarao.

Stožer za obranu Vukovara, koji okuplja 22 braniteljske i stradalničke udruge toga grada, najavio je u travnju i prosvjed u Zagrebu.

Komentirajte prvi

New Report

Close