Stožer traži hitan sastanak s premijerom

Autor: Marina Šunjerga/VL , 22. siječanj 2018. u 22:00
Jučer se sastao Stožer za obranu rafinerije/Nikola Čutuk/PIXSELL

Mol od Siska odavno želi napraviti skladište, veli predsjednik Stožera za obranu rafinerije.

Vijest o gašenju pogona u rafineriji Sisak, objavljena u petak ipak nije prošla neprimijećeno kod sindikata kako se u prvi mah činilo.

U ponedjeljak se u popodnevnim satima sastao Stožer za obranu rafinerije kojeg čini 15 predstavnika četiri  sindikata, a koja zastupaju zaposlenike rafinerije te udruge branitelja. Uoči sastanka predsjednik Stožera Predrag Sekulić tek je najavio kako će se odlučivati o budućim akcijama i potencijalnim potezima za zaštitu radnih mjesta. Stožer traži hitan sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom Tomislavom Ćorićem, a ističu da su pod dojmom kako članovi Vlade nisu razumjeli što je posljedica zatvaranja srca rafinerije –  FFC pogona u kojem se proizvode motorni benzini.

Sindikalne akcije na pomolu
"Upozoravali smo i prije na mogućnost tog scenarija jer Mol od Siska odavno želi napraviti skladište, ili, kako kažu, logistički centar. Iako se navodi kako ćemo nastaviti rad u blokovima, zatvaranje FCC-a za nas praktički znači prekid proizvodnje", rekao je Sekulić, koji je isticao da se Deloitteova analiza na koju se pozivaju u Ini ne može smatrati relevantnom jer je polučila preporuke sukladnim interesima naručioca analize. Drugim riječima u sindikatima i Stožeru su uvjereni da je Deloitte napisao ono što je Ina naručila.

Rafinerijsko poslovanje tijekom 2016. blago se popravilo i bila je to godina u kojoj je nakon duljeg perioda zabilježen pozitivan rezultat poslovanja rafinerija. Ina prikazuje zajedničke rezultate za poslovnu grupe rafinerije i marketing koja uključuje i trgovinu na malo. Taj je dio poslovanja u 2015. imao oko 1,1 milijardu kuna gubitaka, a 2016. oko 93 milijuna kuna dobiti. Za prošlu godinu poznati su izvještaji do rujna po kojima je u devet mjeseci stvoren plus od 183 milijuna kuna. U posljednje dvije godine porasla je i rafinerijska proizvodnja.  Mol godinama upozorava na neprofitabilnost rafinerije u Sisku i ističe da poslovna logika nalaže zatvaranje i ulaganje u Rijeku. 

Politički kompromis?
I stručnjaci poput Davora Šterna priznaju da je Sisak poslovno neisplativ bez velikih ulaganja, ali zatvaranje  nije poslovna već politička odluka, naročito jer država posjeduje više od 44% Ine. Već je u petak bilo poznato da je gašenje jednog od najvažnijih pogona politički kompromis. Mol je dobio zeleno svjetlo za prvi korak prema gašenju rafinerije, a Vlada godinu dana da riješi odnose s Mađarima. Ako se ne pronađe novi suvlasnik Ine, ili ako Vlada ne kupi Inu, Mol će Sisak u 2019. godini ugasiti. Zato bi valjalo požuriti s odabirom konzultanata i odlukom o tome hoće li se Inom i dalje upravljati u suradnji s MOL-om ili ćemo pronaći novog strateškog partnera. 

Komentirajte prvi

New Report

Close