Stotinu imotskih vila s bazenom puno 20 tjedana

Autor: Marija Crnjak , 24. svibanj 2016. u 07:44
Rekorderi u povlačenju bespovratnih sredstava EU ulažu u luksuzne vile s bazenom/Sanjin Strukić/PIXSELL

Još trebamo raditi na ponudi i promociji sadržaja koje imamo, pa ćemo ove godine organizirati besplatne turističke ture, kaže Luka Kolovrat, direktor TZ-a.

U deset godina broj smještajnih objekata u imotskom kraju porastao je s dva na stotinu, a uz oko šest milijuna eura ulaganja u obnovu starih obiteljskih kuća, broj noćenja s dvije tisuće na barem 30 tisuća, koliko očekuju u ovoj godini. Usto, imotski kraj hrvatski je rekorder u povlačenju bespovratnih sredstava koje daje javni sektor za razvoj turističkih sadržaja i infrastrukture, zbog čega rijetko koja kuća tamo nema bazen.

Uz razvoj vinarstva i valorizaciju legendarne kujundžuše, koju su lokalni vinari uz druge sorte izdigli na kvalitetu vrhunskog vina, Imotski svojim gostima nudi pustolovni turizam, egzotična jezera i arheološko naslijeđe koje tek treba staviti u funkciju turizma. Poduzetničkih ideja je mnogo, a neke od njih lakše bi se realizirale uz bržu proceduru korištenja zapuštenih neiskorištenih objekata, istaknuli su na okruglom stolu o razvoju ruralnog turizma u Imotskoj krajini, održanom u ponedjeljak u organizaciji Turističke zajednice Grada Imotskog.

Povod za okrugli stol bila je registracija stotog smještajnog objekta, a razgovaralo se o mogućnostima umrežavanja proizvođača i ugostitelja, mogućnostima financiranja ruralnog turizma, jačanju turističke usluge i ponude u Imotskoj krajini. "Od 2006. godine, kad je osnovana Turistička zajednica, došli smo s dva na 100 objekata s oko 800 turističkih kreveta, uglavnom u luksuznom smještaju, a konkurentni smo zbog relativno nižih cijena od onih na obali. Imotski je u blizini brojnih vrhunskih atrakcija, od obalnih mjesta i gradova do Međugorja. Još trebamo raditi na ponudi u samom kraju i na stvaranju motiva da provedu vrijeme u Imotskom i okolici, odnosno na promociji sadržaja koje imamo, zbog čega ćemo ove godine organizirati besplatne turističke ture", kazao nam je Luka Kolovrat, direktor turističke zajednice Imotskog.

Zanimljivo je da imotske vile imaju značajno bolju popunjenost od onih na Jadranu, prosječna popunjenost je od 17 do 19 tjedana u godini, s tim da novi na tržištu goste imaju od 12 do 15 tjedana, a vile koje su otvorene više godina pune su 20 tjedana. Na prvom mjestu su njemački gosti, Skandinavci, Francuzi, Poljaci. Kolovrat dodaje kako bi za upravljanje destinacijom za ovaj kraj bila korisna reorganizacija turističkih zajednica, ali i ubrzanje procedura s nekretninama u državnom vlasništvu, koje bi se mogle turistički iskoristiti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close