‘Stopiranje nagodbe prijetnja ravna samoj krizi Agrokora’

Autor: Saša Paparella, Tomislav Pili , 22. veljača 2018. u 14:03
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Ključno je da Vlada, ali i oporba, prema Agrokoru zauzmu odgovoran pristup, kaže Majetić.

Na vijest o odlasku Ante Ramljaka s mjesta izvanrednog povjerenika, Zagrebačka burza obustavila je trgovanje dionicama Agrokorovih kompanija.

U zahtjevu tim tvrtkama zatražila je potvrdu vijesti da je Ramljak dao ostavku, te procjenu posljedica na tijek izvanredne uprave. Čelnica burze Ivana Gažić ostala je nedostupna za komentar tih zahtjeva, a sa ZSE-a su dodali kako nemaju dodatnog komentara.Agrokorove tvrtke su potvrdile burzi da Ramljak odlazi, ali su dodale kako ne mogu procijeniti kako će to utjecati na tijek izvanredne uprave. Odlazak Ante Ramljaka  za Poslovni dnevnik je prokomentirao Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP). 

 

Majetić

Treba se suzdržati od politiziranja te u prvi plan staviti šire gospodarske interese jer se radi o problemu s potencijalno dalekosežnim negativnim posljedicama na društvo u cjelini.

"Za hrvatsko gospodarstvo, Agrokor i njegove dobavljače te druge vjerovnike ključno je da se proces rada na postizanju nagodbe čim prije nastavi i normalizira. Zaustavljanje procesa postizanja nagodbe u ovoj ključnoj fazi, jednako kao i samo izbijanje krize u Agrokoru prije godinu dana, ozbiljna je prijetnja velikom dijelu hrvatskog gospodarstva", rekao nam je Majetić.  Promjena na poziciji izvanrednog povjerenika i okolnosti u kojima je do nje došlo sigurno ne pomažu procesu, kaže on i dodaje: "I zato je ključno da Vlada, ali i oporba, prema Agrokoru i složenom procesu koji se u njemu odvija zauzmu odgovoran i konstruktivan pristup. Treba se suzdržati od politiziranja te u prvi plan staviti šire gospodarske interese jer se radi o složenom i osjetljivom problemu s potencijalno dalekosežnim negativnim posljedicama na društvo u cjelini", dodao je Majetić.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović za Poslovni dnevnik je izjavio: "Ako stvari ne funkcioniraju, potrebne su promjene. Dobavljači nemaju vremena, energije, a ni strpljenja za nove zastoje. Potrebno je čim prije vratiti se rješavanju ključnog pitanja". Inače, i Majetić i Burilović su u svibnju 2017. izabrani u Savjetodavno tijelo za Agrokor, osnovano sukladno Zakonu o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH.

 

Burilović

Ako stvari ne funkcioniraju, potrebne su promjene. Dobavljači nemaju vremena, energije, a ni strpljenja za nove zastoje. Potrebno je čim prije vratiti se rješavanju ključnog pitanja.

Za predsjednicu je izabrana Gordana Deranja, predsjednica HUP-a. Savjetodavno tijelo za Agrokor, o čijem se radu nije puno čulo u javnosti, trebao je na zahtjev Ministarstva gospodarstva i Trgovačkog suda davati mišljenje o odlukama i radu izvanrednog povjerenika.   "Savjetodavno tijelo oformljeno je i sastajalo se periodički. U njegovu radu i opsegu koji je definiralo Ministarstvo gospodarstva nastojali smo dati podršku procesu stabilizacije poslovanja i postizanju nagodbe vjerovnika", prokomentirao je Majetić. 

Uz čelnike HUP-a i HGK, članovi Savjetodavnog tijela su predsjednik Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj Mladen Fogec, te sindikalni lideri Denis Paradiš i Zlatica Štulić, od kojih nismo dobili izjave. Izvanredni povjerenik Ante Ramljak je, prema Zakonu o postupku izvanredne uprave, bio dužan svaki mjesec podnositi Ministarstvu gospodarstva, Savjetodavnom tijelu, Trgovačkom sudu i Vjerovničkom vijeću izvješće o stanju Agrokora te o provedbi mjera predviđenih Zakonom o izvanrednoj upravi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close