Stojić: Treba uvesti porez na imovinu i kapitalnu dobit

Autor: Ana Blašković , 07. rujan 2009. u 22:00

Ekonomisti se slažu s inicijativom Hrvoja Stojića da treba jače oporezivati imovinu, a manje rad, ako se želi stabilniji proračun

Nakon što ove godine prizemlji uz pad od šest posto, hrvatsko gospodarstvo ni sljedeće se godine ne treba nadati značajnijem oporavku pa bi pad BDP-a mogao iznositi oko dva posto, procjena je Odjela za ekonomska istraživanja Hypo Alpe-Adria banke. Osvrćući se na stanje javnih financija, uz relativno pesimistične prognoze kretanja BDP-a, glavni ekonomist HAAB-a Hrvoje Stojić smatra da je potrebno promijeniti postojeći porezni sustav zbog čije je orjentira na poreze na potrošnju punjenje državne blagajne previše volatilno.

“Postojeći sustav previše je ovisan o porezima na potrošnju koji su osjetljivi na ekonomske cikuse pa se zato i proračun slabije puni u vremenu smanjenja osobne potrošnje. Proračunske prihode trebalo bi stabilizirati uvođenjem imovinskih poreza i koncesija”, objašnjava Stojić. Ključ ideje imovinskih poreza jest da oni ne ovise direktno o konjunkturi, za razliku od PDV-a koji je direktno zavisan o potrošnji. Prema Stojiću, državna bi se blagajna nogla ustabiliti uvođenjem poreza na imovinu, kapitalnu dobit i koncesijama, ali i odustajanjem od pojedinih olakšica u zdravstvenom sustavu. “Bit tih promjena jest ne povećavati ukupno porezno opterećenje već ga postupno treba smanjivati radi konkurentnosti”, naglasio Stojić. Da je imovina u postojećem poreznom sustavu mrtvi kapital, a njezino upravljanje neefikasno, složni su i drugi ekonomisti koji u načelu podržavaju prebacivanje fokusa poreznog sustava s onih koji oporezuju potrošnju na imovinske poreze. Složan s inicijativom, Zdeslav Šantić iz Raiffeisen banke upozorava da izmjena poreznog sustava nema bez uravotežavanja proračuna. “Bez smanjenja rashodovne strane proračuna, ne može se govoriti o ikakvim promjenama poreznog sustava. Kad je riječ o proračunu za sljedeću godinu, država nikako ne bi trebala računati na rast prihoda (pogotovo ne u realnom iznosu), dakle ostaje jedino daljnja rashodovna konsolidacija. Postojeći porezni sustav previše oporezuje rad, a premalo imovinu. Približavanjem ulaska na jedinstveno tržište Europske unije, za najviše tri godine morat će se mijenjati sustav; baza će i dalje biti na porezima na potrošnju, ali je nužan naglasak na imovinu što znači smanjivati poreze na dohodak, visinu stopa te raznih doprinosa i parafiskalnih nameta”, smatra Šantić.

Naglašavajući da je promjena poreznog sustava kao jednog od ključnih elemenata gospodarske politike, ekonomisti upozoravaju da su za to nužno sređivanje zemljišnih knjiga, popisivanje državne imovine i prirodnih izvora i visina osobne imovine. “Država to ne mora učiniti preko noći pa da bez kvalitetne javne rasprave zakon padne. Ako se kvalitetno predstavi plan i ugrade kontrolni mehanizmmi, onda i država može računati na pad premije rizika”, zaključuje Stojić. I ekonomist Ante Babić razmišlja u istom smjeru. Štoviše, 2007. sudjelovao u izradi studije o promjeni poreznog sustava za Hrvatsku udrugu poslodavaca. “Iako je Vada povećala porezno opterećenje višim PDV-om i kriznim porezom, ono što smo tada zaključili stoji i danas: Hrvatska je prilično konkurentna u poslovnim porezima, ali ne i u porezu na rad. Ako se smanji PDV na 20 posto, ukine nulta i međustope, smanje stope poreza na dohodak s tim da najveća ne prelazi 35 posto, a porez na dobit poveća između 25 i 30 posto te uvede porez na imovinu između 1 i 2 posto, prihodi proračuna ostali bi na istoj razini. U krizi bi prihodi proračuna bili stabilniji zbog poreza na imovinu”, kaže Babić.

Još nema kraja

BDP pada i iduće godine
Nakon 2010. vraćamo se starim problemima: u srednjem roku, u HAAB-u ne očekuju potencijalnu stopu rasta višu od 2 posto dok god Hrvatska ne bude temeljila rast na jačanju produktivnosti umjesto akumulaciji kapitala i državnom intervencionizmu.

Postojeći porezni sustav previše oporezuje rad, a premalo imovinu
Zdeslav Šantić, RBA

U krizi bi prihodi proračuna bili stabilniji da imamo porez na imovinu
Ante Babić, analitičar




Komentari (2)
Pogledajte sve

treba uvesti porez na kretenluk i nejebicu pa da onda i ovakvi kao Stojić konačno počnu plaćati porez

kakva demagogija, pa tko radi i zarađuje, taj ima. i sad će se kao potaknuti rad time da se smanji stopa poreza na dohodak a onda se to oduzme pod imenom poreza na imovinu, bravo, baš se hrvatima daje pravi poticaj da zarađuju…

New Report

Close