Stojić: Recesija popušta, ali blagi rast tek 2015. godine

Autor: Ana Blašković , 01. listopad 2013. u 22:00
Hrvoje Stojić iz Hypo banke ublažio je prognoze pada za ovu godinu na 1,25%/Zarko Bašić/PIXSELL

Iduće godine pad gospodarstva usporit će na 0,7 posto.

Recesija popušta i prve naznake slabog rasta očekuju se u 2015. i 2016. Iduće godine pad će usporiti na 0,7 posto, dok bi u godini iza toga rast mogao iznositi sramežljivih 0,8 posto, prognozira direktor Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe-Adria banke Hrvoje Stojić u publikaciji Makroekonomske prognoze 2014.-2015.

"Slabljenje recesije je dobra vijest iako su za to prvenstveno zaslužni jednokratni utjecaji fiskalizacije, potrošački optimizam i investicije uoči lokalnih izbora te proizvodnja električne energije", istaknuo je Stojić. Hypo je zato poboljšala prognozu za ovu godinu s negativnih 1,5 na pad od 'samo' 1,25 posto.Premda pozitivan, rast će kaskati za susjednim zemljama zbog poznatih slabosti, ponajviše oduljene fiskalne konsolidacije i manjka reformi. Dobre vijesti iz prvih šest mjeseci 'zasjenit' će brojke iz drugog dijela godine koje će odrediti pad robnog izvoza zbog izlaska iz Cefte, skuplje financiranje, slabo bankarsko kreditiranje i investicije, niska konkurentnost, kao i neizvjesnost ekonomske politke.

Njima treba dodati 'fiskalne škare' koje su neizbježne ulaskom u proceduru prekomjernog deficita, postrožavanje regulative koja će bankama donijeti nove troškove te neizvjesno okončanje procesa predstečajnih nagodbi. Premda je u zadnje vrijeme došlo do intenziviranja plana reformi zbog pritisaka na rejting zemlje, treba pričekati implementaciju. Pribjegava se kompromisima i dojam je da donositelji odluka misle da sustav ima dovoljno amortizera, od potencijala privatizacije do monetarne relaksacije, što samo odgađa neizbježno, zaključuje Stojić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close