Stojić: Fitchovo smanjenje rejtinga posljedica je rasta javnog duga

Photo: Zarko Basic/PIXSELL Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Javni dug i dalje će rasti.

Fitchovo smanjenje kreditnog rejtinga Hrvatske ponajviše je posljedica neodrživog kretanja javnog duga, koji će i dalje rasti ako se ne počnu provoditi strukturne reforme, kaže Hrvoje Stojić, voditelj odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Agencija Fitch snizila je u petak kreditni rejting Hrvatske za jedan stupanj, na 'BB' za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti i 'BB+' u domaćoj, jer očekuje nastavak recesije i sumnja da će država uskoro stabilizirati javni dug.

„To je ponajviše posljedica neodrživog kretanja javnog duga. Koja god se metodologija uzme, udjel javnog duga u bruto domaćem proizvodu konstantno raste. A rast će i dalje, ako se ne počnu provoditi strukturne reforme i ne krene smjerom koji bi povećao potencijalnu stopu rasta gospodarstva“, kaže Hrvoje Stojić.

Kako ističe, nakon najnovijeg Fitchovog snižavanja, država će opet morati računati na plaćanje dodatne premije u odnosu na slične izdavatelje obveznica, kada se idućega puta krene zadužiti na inozemno tržište.

U jučerašnjem priopćenju Fitch navodi da je vrlo skeptičan oko sposobnosti Hrvatske da u srednjem roku stabilizira visoki udjel javnog duga u BDP-u.

„Znatan rebalans ovogodišnjeg proračuna u travnju čini se da je Hrvatsku doveo na put dovoljnog smanjivanja deficita kako bi se manjak opće države srezao sa 4,9 posto BDP-a u 2013. na 3,8 posto u 2014., a u skladu s preporukama Europske komisije u sklopu Procedure prekomjernog deficita (EDP)“, kaže se u priopćenju.

Međutim, Fitch navodi i da je Vlada nedavno ukazala na neispunjavanje fiskalnih planova u prvom ovogodišnjem polugodištu, te javno obznanila da su slabe šanse da se ostvari cilj EDP-a za 2014. U Fitchu procjenjuju da će deficit opće države ove godine iznositi 4,5 posto BDP-a, a iduće se spustiti na 3,8 posto.

Stojić, također, ne očekuje da će Vlada ove godine ispuniti kriterije iz EDP-a, među ostalim, zbog parlamentarnih izbora iduće godine.

„Na to, među ostalim, utječe nepovoljni izborni ciklus, ali država nije niti osmislila platformu kako će provesti određene korake. Treba provesti puno koraka do prvog tromjesečja 2015. godine, no ne vidim da se išta po tom pitanju događa“, navodi Stojić.

Ne provedu li se mjere smanjivanja deficita, Stojić očekuje da će pritisak doći od strane tržišta, kroz povećanje premije na državne obveznice. No, dodaje, kad god je snižen kreditni rejting, Vlada je počela nešto raditi.

„Kod rebalansa koji će se raditi početkom rujna, valjalo bi unaprijed osmisliti stvari za proračun za iduću godinu“, kaže Stojić.

Nastavak recesije otežava situaciju u državnim financijama

Produljena recesija nastavlja narušavati izglede za fiskalnom konsolidacijom i održivim javnim dugom, navodi Fitch, koji u ovoj godini očekuje pad hrvatskog BDP-a od 0,5 posto, jer se gospodarstvo muči pod dvostrukim pritiskom - razduživanja privatnog sektora i fiskalne konsolidacije.

Stojić, također, u ovoj godini očekuje pad gospodarstva. Uskoro će, kaže, povećati svoju prethodnu procjenu pada s 0,7 na 1 posto.

Pritom ga ne ohrabruju ni podaci o rastu izvoza u prvom polugodištu jer je, kaže, njegov udjel u strukturi BDP-a premali da bi izvukao gospodarstvo iz recesije.

„Pitanje je hoće li domaće gospodarstvo i sljedeće godine rasti s obzirom na to u kojem smjeru se razvijaju stvari u Hrvatskoj, jer nema pokretača rasta, a mora se pojačavati fiskalna konsolidacija“, smatra Stojić.

I Fitch je u jučerašnjem priopćenju istaknuo kako je u ovakvom okruženju vrlo izazovno identificirati buduće pokretače rasta. Pritom je naveo kako je monetarna i tečajna politika ograničena visokom euroizacijom sustava, kako je i fiskalna politika ograničena, dok oklijevanje s poduzimanjem strukturnih reformi nastavlja zasjenjivati investicijsku klimu.

Snizivši rejting dva stupnja ispod investicijske razine, uz stabilne izglede, Fitch je rejting Hrvatske izjednačio s razinom koju agencija Standard&Poor's drži još od početka ove godine. Treća velika agencija Moody's hrvatski državni rejting drži jedan stupanj ispod investicijskog, na 'Ba1'.

Komentari (7) Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve