Što za cijene najma stanova znači ulazak RH u EU?

Autor: Poslovni.hr , 25. studeni 2012. u 15:47
Ilustracija / PXL

Je li i najam, odnosno regulacija cijena najma u domeni Unije? Kakav je stav Unije oko regulative iznajmljivanja stanova?

Nakon što je najavio porez na nekretnine ministar financija Slavko Linić izjavio je kako u naredna četiri mjeseca nekoliko desetaka tisuća ugovora o najmu. Naime, vlasnici nekretnina, kuća i stanova u kojima ne žive, morat će plaćati punu cijenu poreza, bez ikakvih olakšica. To bi za posljedicu trebalo imati više ugovora o najmu i umnogome regulirati dosadašnje 'divlje' iznajmljivanje stanova, piše Dnevnik.hr.

„Što se tiče poreza, vjerojatno će biti kao i dosad, a to znači da će prijavu, u sklopu cijene najma, morati plaćati najmoprimci sami. Posljedično, veće cijene najma. Što se tiče članstva u Uniji, tu se zapravo ništa neće mijenjati. Iznajmljivanje nekretnina, naime, nije u domeni regulative Europske unije, nego je isključivo dio nadležnosti države članice. Dakle, Republika Hrvatska sama postavlja vlastite standarde i sama sebi odgovara po tom pitanju“, piše portal.

Uzrok takvoga stava Unije oko regulative iznajmljivanja stanova, odnosno nekretnina, leži u načelu nepovredivosti vlasništva. Nema zakona koji bi to mogao spriječiti vlasnika da sam odredi cijenu najma, no određena pravila i cijenu ipak diktira tržište. edino što EU nudi potrošačima, u ovom slučaju najmoprimcima, jest pravo zaštite potrošača, piše portal.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Što se tiče poreza, vjerojatno će biti kao i dosad, a to znači da će prijavu, u sklopu cijene najma, morati plaćati najmoprimci sami. Posljedično, veće cijene najma.

Cijene ce odrediti ponuda i potraznja a ne EU, vlada RH ili netko treci. Ako netko poveca najamninu za vrijednost poreza onda ce potraznja za tim stanom pasti.

New Report

Close