Što se sve mijenja u novoj školskoj godini: Tko će učiti po novom programu, tko dobiti nove udžbenike, a tko tablete?

Autor: Poslovni.hr , 22. kolovoz 2019. u 08:51
Foto: Getty Images

Ostalo je manje od tri tjedna do nove školske godine u kojoj nas čeka puno novosti. Dio učenika učit će po novim programima, moderniji će biti i udžbenici pa će dio gradiva biti dostupan putem tableta.

Na jesen kreće reforma obrazovanja, i to njezina frontalna primjena. No, ne za sve učenike. Od njih ukupno 460.000, svaki treći učit će po novom programu što je ukupno njih više od 150 tisuća.

I to svi prvašići i učenici petih razreda, u svim predmetima. Sedmaši će po novom programu učiti samo biologiju, kemiju i fiziku. Uključeni su i srednjoškolci, u prvom razredu gimnazije u svim predmetima. U četverogodišnjim strukovnim školama pak novi sadržaj u prvom razredu učit će se iz hrvatskog, matematike, te engleskog i njemačkog jezika.

Samo učenici u tim razredima dobit će nove udžbenike. Bit će barem fizički lakši od dosadašnjih. U prvom razredu smiju težiti najviše tri kilograma, ali dodate li tome bilježnice i radne bilježnice, jezičak na vagi za udžbenike za prvašića mogao bi se zaustaviti na četiri kilograma.

Udžbenici će imati svoju digitalnu verziju u kojoj će biti oko 30 posto gradiva. Dio kritičara kaže da se višak gradiva, koji nije stao u ove propisane kilograme udžbenika, samo odsjekao i preselio u digitalnu verziju, zbog čega u nekim predmetima nema velike redukcije gradiva.

Tableti se neće isporučivati u srednje škole

A u nekim udžbenicima učenici će imati kodove koje će skenirati uz pomoć svojih mobitela ili tableta koje će dobiti na korištenje.
Kad smo kod tableta, učenici će ih dobiti najranije u drugom polugodištu! Oko toga je bilo puno prijepora jer nisu svi zadovoljni time što će sedmogodišnjaci učiti gradivo preko ekrana.

Mnogi se boje da će im pisanje biti još lošije te je stoga ministrica popustila pa će u prvom razedu osnovne škole zadatke na jednom tabletu rješavati četiri učenika. U petom i sedmom razredu svaki će učenik dobiti tablet, a u srednjim školama, koje nisu obvezne, tableti se neće isporučivati.

Ono što sve brine je koliko će djeca u rukama imate tablete, a koliko olovku?

Ministarstvo to nije propisalo, vjeruju učiteljima pa kažu da sve ovisi o njihovoj autonomiji. U školama koje su bile u eksperimentu obrazovne reforme učenici su na jednom satu tablet koristili, kažu, najviše 15 minuta.

Jasno je svima da je današnjim generacijama nemoguće zabraniti tehnologiju, oni su s njom odrasli. No uz autonomiju, učitelji su dobili i veliku odgovornost jer tablet mora biti kvalitetna pomoć na nastavi, a ne sredstvo kojim se kupuje mir na satu, javlja Dnevnik.hr.

Komentirajte prvi

New Report

Close