Što se mijenja kod poreza na cestovna motorna vozila

Autor: Poslovni.hr/H , 14. rujan 2017. u 14:41
Foto: Thinkstock

Hrvatska Vlada danas je u saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o lokalnim porezima kojima odgađa početak uvođenja poreza na nekretnine, koji je u sklopu porezne reforme bio predviđen za početak iduće godine.

A predloženim izmjenama Zakona o lokalnim porezima uvodi se i promjena kod obuhvata poreza na cestovna motorna vozila. Naime, porez na cestovna motorna vozila, kao jedan od lokalnih poreza, plaćaju vlasnici osobnih automobila i motocikala jednom godišnje prilikom registracije odnosno ovjere produženja važenja prometne dozvole, a utvrđuje se ovisno o godini starosti i snazi motora izraženoj u kilovatima (kW).

Za osobne automobile se porez na cestovna motorna vozila plaća do deset godina starosti, dok za motocikle nema starosnog ograničenja. Takvo zakonsko rješenje preuzeto je iz ranije važećeg zakona koji je uređivao plaćanje poreza na cestovna motorna vozila, a koje se kao takvo primjenjivalo od 2001. godine. Stoga se radi postizanja jednakog načina oporezivanja svih prijevoznih sredstava (osobnih automobila i motocikala), sada izjednačava kriterij godina starosti za utvrđivanje i naplatu poreza na cestovna motorna vozila te se porez utvrđuje i naplaćuje za sva cestovna motorna vozila do 10 godina starosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close