Što je otporno na krizu? Plaće u državnim tvrtkama

Thinkstock Thinkstock

Prošle je godine najveći broj zaposlenih u državnim tvrtkama imao 73,3 posto veću plaću od najvećeg broja zaposlenih u privatnim tvrtkama, pokazuje istraživanje.

U pet godina recesije jedino su zaposleni u kompanijama kojima je vlasnik država zadržali svoj životni standard, pokazuje analiza plaća u državi koju je za Jutarnji list napravila tvrtka Bisnode.

Srednja neto plaća u tim tvrtkama, odnosno ona koju prima najveći broj zaposlenika porasla je u prošloj godini u odnosu na 2008. za 6,9 posto na 5249 kuna. Istovremeno, zaposlenicima u privatnim kompanijama plaća je lani u odnosu na 2008. pala 2,3 posto i iznosila 3028 kuna, navodi Jutarnji list. Lani je najveći broj zaposlenih u državnim kompanijama imao 73,3 posto veću plaću od najvećeg broja zaposlenih u privatnim poduzećima.

U posljednje dvije godine jaz između onih koji rade za državna i privatna poduzeća dodatno se produbio, jer su 2010. u državnim tvrtkama imali 67,05 posto veću plaću od zaposlenih u privatnom sektoru. Jaz se produbljuje svake godine tijekom krize jer je 2008. godine plaća u državnim tvrtkama bila 58,29 posto veća od plaća u privatnim tvrtkama, pokazuje među ostalim analiza.

Plaće su u državnim kompanijama tijekom svih pet godina krize rasle, a zadržale su se na istoj razini čak i 2011. u drugom recesijskom valu koji je pogodio Europu pa i Hrvatsku. Te je godine pak srednja neto plaća u privatnim poduzećima dosegla najnižu razinu od 2995 kuna neto, navodi Jutarnji.

Komentari (10)
 • zvonkac
  zvonkac 8:16 2.6.2013.

  Ribića i njegovu klapu treba hitno maknuti a on i Mihalinec ili kako se već zove morali bi svakako posjetiti doktora.

 • razer
  razer 22:52 1.6.2013.

  Andy


  U HRV se ne isplati raditi. Većina ovih koji primaju plaću u državnim tvrtkama efektivno radi 20% vremena i to sa 10% kapaciteta. Ovi privatni primaju ispod stola a piše se nekakav minimum. Svi varaju sve i svi prešućuju sve. Tako funkcionira sve u HRV. Sve što se radi je s figom u džepu, vrtnja u krug bez granica, nešto kao u "Đurine kućne čarolije". Imitacija rada bez učinka.

  Isao nesto u HZZO, neki salter, neznam vise tocno… radno vrijeme- 11-13. Jel to normalno? Dosao tamo, rade brzinom puza, konacno an redu, lik kaze u facu-ja idem an pauzu. Pa ja opet u novi red, opet cekaj. Uzas.

  To ispod stola bas neznam, kako tko(nikoga od svojih neznam tko to dobiva). Frend mi radi za 2000kn prekovremeno, kao zivotinja… svaki dan sansa za otkaz… s druge strane, i na crno tko ima, ukupna placa je uzas. Manja od jaslicara a radis puno vise. Rad na crno je i posljedica ekstremnih poreza, nazalost.

 • Andy
  Andy 22:12 1.6.2013.

  U HRV se ne isplati raditi. Većina ovih koji primaju plaću u državnim tvrtkama efektivno radi 20% vremena i to sa 10% kapaciteta. Ovi privatni primaju ispod stola a piše se nekakav minimum. Svi varaju sve i svi prešućuju sve. Tako funkcionira sve u HRV. Sve što se radi je s figom u džepu, vrtnja u krug bez granica, nešto kao u “Đurine kućne čarolije”. Imitacija rada bez učinka.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve