Što je Fuele rekao studentima VERN-a

Autor: Objava za medije , 26. ožujak 2013. u 16:18
Europski povjerenik za proširenje održao je predavanje na VERN-u. Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Povodom predstavljanja završnog izvješća Europske komisije o pretpristupnom monitoringu nad Republikom Hrvatskom, Štefan Füle, europski povjerenik za proširenje i europske susjedne zemlje, održao je predavanje na Veleučilištu VERN’.

Povodom predstavljanja završnog izvješća Europske komisije o pretpristupnom monitoringu nad Republikom Hrvatskom, Štefan Füle, europski povjerenik za proširenje i europske susjedne zemlje, održao je predavanje na Veleučilištu VERN'. Dobrodošlicu mu je, u ovom značajnom trenutku za Hrvatsku, poželio Branko Štefanović, predsjednik Upravnog vijeća VERN'a.

Povjerenik Füle je predavanje na VERN'u održao odmah nakon izvanredne sjednice Vlade RH na kojoj je obznanio kako je Hrvatska nakon osam godina pregovora (od 2005.), ispunila sve uvjete za pristupanje punopravnom članstvu Europskoj uniji po svim poglavljima. Posebno se referirao na posljednja tri poglavlja – 8. Tržišno natjecanje, 23. Pravosuđe i temeljna prava i 24. Pravda, sloboda i sigurnost – koja su bila ključna za pozitivno završno izvješće.
"Pohvalio bih suradnju hrvatskih kolega na rješavanju ovih posljednjih poglavlja. To je dokaz da s kvalitetnim partnerima možemo i moramo nastaviti s procesom stabilizacije i europske integracije u regiji, a Hrvatsku vidimo kao pouzdanog partnera u tim procesima", istaknuo je povjerenik Füle.

Tijekom predavanje je naglasio koje pogodnosti i obveze čekaju Hrvatsku nakon što 1. srpnja postane članica EU, ali i koje nam se prilike pružaju u okviru zajedničkog tržišta, kohezijskih fondova, kreiranja zajedničke politike, poreznog sustava, itd. Dodao je kako nas nakon ovog završnog i pozitivnog izvješća, očekuje još jedino ratifikacija pristupnog ugovora u preostalim parlamentima zemalja članica.

"Proces pristupanja Uniji ne prestaje ovim izvještajem. Očekujem debatu i razmjenu stavova i mišljenja među parlamentarcima, ali do 1. srpnja i potvrdu ratifikacije. Hrvatska će ionako nakon ulaska u EU morati nastaviti s daljnjim reformama, posebice u području implementacije Schengena, uvođenja eura, gospodarstva, tržišta rada i obrazovanja", poručio je Füle.

Nakon predavanja, povjerenik EU je odgovarao na pitanja studenata i drugih uvaženih gostiju iz sfere politike, gospodarstva i obrazovanja.

"Hrvatskim se studentima od srpnja otvaraju znatno veće mogućnosti za studiranje na najboljim europskim sveučilištima. Istovremeno i vaš će sustav postati dio šire sveučilišne zajednice i kvalitetnijih kurikuluma, a zajednički nam je cilj još više podići konkurentnost obrazovnog sustava kako bi povećali udio europskih sveučilišta na listi najboljih svjetskih edukatora", poručio je studentima.

"Vjerujemo da će mnogi hrvatski građani svoje karijerne ambicije poželjeti ostvariti na zajedničkom europskom tržištu rada i želimo im dobrodošlicu. Smatramo da većina zemalja članica neće uvoditi restrikcije za radnike iz Hrvatske i da će se oni moći ravnopravno natjecati za najbolje poslove", najavio je Füle.

Komentirajte prvi

New Report

Close