Stiže i porez na imovinu, kao financijska utjeha za općine

Autor: Božica Babić , 29. veljača 2012. u 22:00

Lokalna samouprava će najavljenim izmjenama zakona dobiti više novca, ali i više obveza, najavio Linić

Do kraja godine bit će usvojen zakon o porezu na imovinu koji će, uz porez na dohodak i dobit, postati treći izvorni prihod lokalne samouprave, najavio je jučer ministar financija Slavko Linić, predstavljajući načelnicima i gradonačelnicima okupljenim na Skupštini udruga općina i gradova planove Vlade vezane uz lokalnu samoupravu.

Odgovorni za razvoj
“Dobit ćete više novca ali i više obveza”, odmah je pojasnio ministar Linić, te dodao kako će sukladno promjenama koje će u međuvremenu biti usvojene kroz izmjene zakona o lokalnoj samoupravi općine i gradovi preuzeti financiranje obrazovanja, zdravstva, socijalne politike te kulture i sporta. Time će, po ocjeni Slavka Linića, lokalna vlast konačno dobiti svoju punu funkciju. Imat će sredstva i samostalno će kreirati rast i razvoj, odnosno standard svojih građana sukladno izvornim prihodima dok će, nastavio je, na nivou države biti definirane samo temeljne smjernice i standardi za sve djelatnosti koje će prijeći pod skrb lokalne vlasti. “Svih ovih godina imali smo previše zajedničkih poreza i nije se moglo transparetno prikazati što, tko, kako i koliko financira,” kazao je i ponovno podsjetio da će porez na imovinu donijeti visoke namete za nekorištene nekretnine. “Golemi novci utrošeni su za izradu prostornih planova i komunalno opremanje pojedinih destinacija, a nekretnine i dalje stoje zapuštene. To se više neće tolerirati”, zaključio je Linić, navodeći da Vlada očekuje da će lokalna vlast dio vlastitih sredstava usmjeriti u investicije za gospodarski oporavak. Pozvao je načelnike i gradonačelnike neka požure s projektima za investicije u vodoprivredi budući da Hrvatske vode za ovu godinu imaju na raspolaganju 600 milijuna kuna. Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić kazao je kako je čak 80 posto ovogodišnjeg proračuna njegova ministarstva, radi se o 700 do 750 milijuna kuna, zapravo već potrošeno za projekte ugovorene u prethodnim godinama. “Ove godine ministarstvo će biti blagajnik, no već u 2013. iz strukturnih fondova EU moguće je uzeti 450 milijuna eura. To je ogroman novac i nije ga lako potrošiti, treba odmah krenuti u izradu projekata,” sugerirao je Grčić.

Nudi se 150 milijuna eura
Podsjetio je da dogodine i preko Ministarstva poljoprivrede za razvoj ruralnih prostora na raspolaganju stoji oko 150 milijuna eura. Golemi prostor Hrvatske može se uvrstiti u kategoriju ruralni, ključno je izraditi projekte koji će zadovoljiti kriterije. “Ne smijemo dopustiti da taj golemi novac ostane uglavnom neiskorišten,” upozorio je Grčić.

EU članarina

Dati 9 uzeti 15 mlrd. kn
“Europska članarina stajat će Hrvatsku za 2014. godinu 9 milijardi kuna što znači da te godine iz EU blagajne natrag moramo donijeti najmanje 15 milijardi kuna, a da se to ostvari počnite već sada pripremati investicijske projekte”, savjet je ministra financija Linića lokalnoj samoupravi. U projekciji proračuna za 2014., međutim, piše da će EU članarina iznositi 3,5 mlrd. kuna. Što je Linić zbrojio u 9 milijardi kuna članarine nismo saznali.

Arsen Bauk

Projekti, a ne ‘ratovanje’
U općinama i gradovima zbog pripadanja različitim političkim opcijama vladajući često vode iscrpljujuće bitke umjesto da rade na razvojnim projektima, a novi zakon donijet će mehanizme za brže rješavanje takvih kaotičnih situacija, najavio je ministar Arsen Bauk dodavši da će biti redefinirane i ovlasti prema kojima će se uvesti razlika između malih i velikih općina.

Branko Grčić

Novac za siromašne
Prvi je put Ministarstvo regionalnog razvoja izdvojilo novac, 45 milijuna kuna, za najsiromašnije općine kako bi pripremile projekte za povlačenje sredstava iz fondova EU, a pravila igre za dodjelu znat će se uskoro, rekao je ministar Branko Grčić.

Komentirajte prvi

New Report

Close