Stipić grupa radi preko drugih tvrtki, a traži oprost dugova

Autor: Suzana Varošanec , 12. lipanj 2013. u 15:35
Do kraja predstečajne nagodbe, od koje imamo velika očekivanja, ne želimo ništa komentirati, odgovor je Stipić grupe

Iako predstečajna nagodba nije završila, Stipić grupa poslovanje je prebacila na povezane tvrtke Tekton Gradnju i MGS d.o.o.

U građevinskom sektoru zavladala je čini se prava panika zbog mogućnosti korištenja modela predstečajne nagodbe u cilju stvaranja nelojalne konkurencije.

Model je sljedeći: tvrtka preko noći pokrene taj postupak, i to zbog milijunskih dugova, zatim predlaži otpis milijuna koje duguje i drugim građevinarima, a kako o planu odlučuju banke (i)li država kao veliki vjerovnici, konkurencija na sve to u pravilu ne može utjecati. Ako takvome dužniku uspije poći za rukom nagodba, tad će se isti pojaviti na tržištu kao nelojalna konkurencija, tvrde, i to iz razloga što tvrtke iz tog sektora moraju otpisati i po polovicu njegovih dugova. Teško ćemo tad takvome moći konkurirati, poručuju građevinari koji uredno servisiraju obveze. Upozoravaju da na taj način njihovo poslovanje može biti poljuljano, a nije isključeno da i sami postanu žrtve tog modela te zatraže predstečajni postupak. No, uz problematiziranje stvaranja nelojalne konkurencije pod okriljem zakona o predstečajnoj nagodbi u tom sektoru počinju sumnjati i na moguće prijevare.

Doznajemo da stoga pojedini vjerovnici kane podnijeti kaznene prijave protiv vodstva nekih tvrtki koje su u predstečajnom postupku.Postoje naznake da pojedini koriste predstečajnu nagodbu u krivome smjeru, a građevinare osobito ljuti što se iskorištavaju dobre namjere Vlade. Izvori iz te branše upiru prstom u poteze Stipić grupe koja je u predstečajnome postupku, dok je drugim tvrtkama nejasno zašto je došlo do odluke o predstečaju jer, tvrde, rade kroz druge tvrtke, javljat će se na iste poslove, a moguće je i da s druge strane proglase stečaj i riješe se dugova."Stipići i dalje rade, ali sada i kroz druge dvije tvrtke. Jedna je Tekton Gradnja d.o.o. osnivač je Agata Mioč, inače, sestra Stipićeve supruge, a osnovana je 2012. Upravu čine bivši direktori Stipić grupe: Koraljka Polundak i Igor Seremet. Tekton gradnja je kreditor koji je dao zajmove Stipić grupi – na Ban Centru, a od Stipića su na tom projektu preuzeli dio uvjeta poslovanja. Postoji i druga firma – MGS d.o.o., osnivač je Koraljka Polundak koja je i direktor s Gordanom Srićom. I kroz ovu tvrtki dalje rade", navodi naš sugovornik koji je želio ostati anoniman. Iz Stipić grupe odgovorili su da "vodeći se poslovnom etikom do kraja predstečajne nagodbe ne žele komentirati glasine niti davati izjave zbog zaštite postupka, vjerovnika i same Stipić Grupe".

"Stipić grupa ima velika očekivanja od daljnjeg tijeka postupka nagodbe te vjerujemo u njen pozitivan ishod, uspješan nastavak poslovanja i zadržavanja radnih mjesta usprkos izrazito teškoj situaciji na tržištu, kojoj i sami svjedočite", kaže Jasmina Müller, voditeljica marketinga i korporativnih komunikacija.Predstečajni postupci – zasad bez ijedne sudske nagodbe – čini se dolaze u višu fazu kad će se pojačano tražiti odgovori na pitanje je li predstečajni postupak u nekim slučajima poslužio i kao recept usmjeren na slabljenje konkurencije i prijevaru vjerovnika, posebice ako se osnivaju nove tvrtke koje služe kao rezervna varijanta za poslovanje u slučaju da nagodba ne uspije. Sve to otvara pitanje što država kani poduzeti. Čini se da nema zakonskih mogućnosti kako se vjerovnici mogu zaštititi od manipulacija predstečajnim postupkom dužnika, a osobito spretnim igračima za pronalaženje rupa samo nebo može biti granica.

S borbom protiv raznih deformacija u primjeni Zakona na liniji čistih računa i zaštite države kao vjerovnika čini se da prilične probleme ima i ministar financija Slavko Linić. On je, kako doznajemo, zatražio da se u slučaju sumnji podižu tužbe zbog proboja pravne osobnosti zbog moguće odgovornosti članova društava privatnom imovinom za obveze pravne osobe kojoj su vlasnici. Linić navodno nailazi na otpor administracije uz objašnjenje da dok tvrtka ima imovinu slobodnu za pljenidbu ne može se krenuti s tužbom. Neki čak smatraju da je to i inače nemoguće tijekom predstečajnog postupka jer dok on traje svi se postupci prekidaju, pa navodno tužbe ne bi bile moguće. Pitanje je stoga koliko će se uspješno stati na kraj pojedinim tvrtkama koje su pribjegle raznim makinacijama na štetu države, a dobile su zaštitu kroz predstečajni postupak.  

Komentari (12)
Pogledajte sve


osi3:@ Linić je preuzeo katastrofalno stanje financija,po svim segmentima.Ovaj slučaj,jedan je od tisuću poduzetnika koji su pronašli rupe u Zakonu i koriste ih.!koliko je novootvorenih firmi u proteklih 20 godina,bez temeljnog kapitala,bez zaposlenih i bez poslovnog prostora.! Imaju valjda samo telefonski broj.! Što zapravo hoću reći,krajnje je vrijeme da se tim "hakerima" stane na kraj.!

Miša mu timi, a što su ove nove tvrke sa 10 Kb temeljnog kapitala, ako su ove prije bile hakeri?

timi,

linić je preuzeo katastrofalno stanje u financijama i u godinu dana je napravio taman toliko štete da se to jedva može i zamisliti.

ne znam jeste li čitali našu diskusiju? linić neće da mijenja ništa loše, a ono što je ionako loše čini još gorim. predstečajna nagodba je točka na i pravosudnog i ekonomskog kaosa, gdje se pokušava ozakoniti pravo političke diskrecije iznad ustava, i iznad svake elementarne logike i morala.

tko vam je napunio glavu takvim budalaštinama kao što je ideja da je temeljni kapital i broj zaposlenih apriori mjerilo “poštenja” tvrtke?

upravo su na toj nebulozi domaći giganti godinama zlorabili svoj položaj, a linić to čini još gorim svojom udivljenošću “velikanima” kojima on kao treba pomoći intervencijama.

ako govorimo o građevinarstvu i investicija, jedino pravo mjerilo tvrtke jesu njene uspješne reference i niz poslova, gledano unatrag, koji nema repova ili su isti minimalni.

i točka. no naši politikanti su razradili čitav sustav birokratskih, ceremonijalnih i formalnih kriterija koji su čak i pomoću nekoliko zakona pokušali nametnuti kao mjerilo “dobrote” tvrtke.

temeljni kapital je samo sporedni podatak o načinu na koji tvrtka posluje, dok broj zaposlenih ne znači ama baš ništa. važni su jedino reference i znanja zaposlenih, te tokovi zapošljavanja unutar jedne tvrtke.

u inozemstvu veliki izvođači od opreme u svom vlasništvu uglavnom imaju samo dizalice, jer je njih gotovo nemoguće dobiti prema vlastitim dinamičkim potrebama. svu drugu opremu najme izvana jer onaj tko tom opremom upravlja bolje će brinuti o efektivnoj iskorištenosti iste u duljem vremenskom razdoblju.

kad bismo gledali samo taj kriterij, temeljnog kapitala, odmah bi se moglo zamijetiti da je konstruktor poslovna crna rupa, jer bi se lako pronašlo da imaju svu silu skupocjene monster-opreme koju ne mogu dovoljno angažirati s prikazanom količinom aktivnih projekata.

zamislite prodavača kokica pred kinom. ima jedan automat, ali mu linić naredi da mora stalno držati pet automata “jer je tako ozbiljnije”. to je sasvim dovoljno da propadne. ista je stvar i s bagerom, a i s poslovnim prostorom. to je jasno svakom prodavaču kokica, i svakom vlasniku jednog (1) bagera, ali ne i liniću, beznadnom komunističkom birokratu koji nikad nije ovladao niti osnovama ekonomije.

poslovni prostor? radio sam u jednoj od najvećih inženjering tvrtki u svijetu kojoj je bila poslovna politika minimizirati vlastiti poslovni prostor. opseg posla uza sav trud znatno varira iz godine u godinu, a troškovi poslovnog prostora su znatna stavka za svaku inženjering tvrtku. to je core business vlasnika poslovnih zgrada, a ne inženjering tvrtki i zato to naprosto izbjegavaju.

oslobodite se takvih formalnih gluposti koje nemaju glave ni repa, gledajte kako rade uspješne zemlje i tvrtke i promislite malo o tome, i dobit ćete sasvim drukčiju logiku.

osi3:@ Linić je preuzeo katastrofalno stanje financija,po svim segmentima.Ovaj slučaj,jedan je od tisuću poduzetnika koji su pronašli rupe u Zakonu i koriste ih.!koliko je novootvorenih firmi u proteklih 20 godina,bez temeljnog kapitala,bez zaposlenih i bez poslovnog prostora.! Imaju valjda samo telefonski broj.! Što zapravo hoću reći,krajnje je vrijeme da se tim “hakerima” stane na kraj.!

@osi3 Odličan komentar koji prikazuje sam izvor svih problema. Sličan modus operandi nam uništava i ostale bolesne segmente gospodarstva.

New Report

Close