‘Stigli su nam kupci iz Irana, a HNB nas je poslao u stečaj’

Autor: Poslovni.hr , 24. svibanj 2016. u 21:43
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

“Srećom, ne mogu nas oni jednostrano ugasiti, već to mora napraviti sud. Poduzet ćemo sve pravne korake da osporimo odluku HNB-a”, kazao je Buljubašić.

Juroslav Buljubašić, poznati splitski poduzetnik i najveći dioničar Banke Splitsko-dalmatinske, za Index je komentirao odluku HNB-a da banku pošalje u stečaj.

"HNB ne želi da male banke postoje. Nikakvog razloga za takvu odluku nije bilo. Nismo bili nelikvidni, niti su nam gubici bili iznad kapitala. Ispunili smo sve naložene mjere. HNB je bio upoznat da smo potpisali ugovor o prodaji 90 posto dionica, novi vlasnici, financijeri iz Irana trebali su banku dokapitalizirati. HNB je, umjesto da da suglasnost, odlučio banku poslati u stečaj", komentira Buljubašić. 

>> HNB predložio pokretanje stečaja Banke splitsko-dalmatinske

Indikativan je i tajming. Vijeće HNB donijelo je odluku o Banci Splitsko-dalmatinskoj danas, baš kada su, kaže on, u Hrvatsku stigli Iranci spremni uložiti kapital u banku.

"Ne vjerujem da je riječ o slučaju. Upravo danas kada smo trebali finalizirati ugovor, HNB je povukao svoj potez. I to dosta govori. Ljudi nisu iznenađeni. Imali su takvih situacija i ranije. Posluju inače u cijelom svijetu, uredno, nije bilo nikakvih zapreka da se realizira ovaj posao", kaže Buljubašić.

"Srećom, ne mogu nas oni jednostrano ugasiti, već to mora napraviti sud. Poduzet ćemo sve pravne korake da osporimo odluku HNB-a", kazao je Buljubašić.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Ništa se u bankama ne dogodi preko noći.
Elemenata za nadzor ima podosta, samo je pitanje kako to HNB vidi.
Količina podataka koji idu prema HNB je velika, dosta toga čak i na dnevnoj razini.
Mnogo toga nisu vidjeli, pogotovo kod većih.

HNB sigurno nije bzveze poslao banku u stecaj. Oni doslovno na dnevnoj razini imaju uvid kako banka posluje i kako se krecu svi pokazatelji poslovanja. Za Irance ne znam, no ovo ne bi bilo prvi put da najveci dionicar pokusava spasiti banku pricom o stranim investitorima. To najcesce bude kupovanje vremena, a HNB se ocito nece natezati ni sa kim na taj nacin, a pogotovo ne za banku kojoj je udjel u ukupnoj bankarakoj aktivi zanemariv i koja nije bitna cak ni za lokalno gospodarstvo. To je nazalost tako i ako se sto htjelo poduzeti, trebalo se poduzeti ranije. Sad je gotovo. HNB ne bi pokrenuo stecaj da za to nije bilo uporista u zakonu, a sad da li oni ne zele male banke i to stoji, al oni su tu pragmaticni i ne vjerujem da su imali ista protiv Bulje ili nekoga iz njegova okruzenja. Matematika nazalost pokazuje da u postrozenom regulatornom okruzenju, u stagnirajucem i skoro pa recesivnom gospodarstvu, male banke nemaju mnogo prostora za dugorocan rast i opstanak.

Neka ga je ugasilo prošlo je vrijeme čerupanja štediša, neka proda brod pa uplati u banku ako mu je stalo.

Biti ću slobodan napisati slijedeće.
Ako “DoNotReplay” ne zna nešto više, ja razmišljam ovako.
Ne znam koje obveze BSD nije platila, koliko dugo to traje, zašto nisu odmah privedeni sustavu, zašto se čekala reakcija od strane HNB?
Ako se netko još sjeća, u drugoj polovini devedesetih godina je bio mali slom malih banaka u Hrvatskoj.
Sve ih je nadzirala HNB (tadašnja NBH) pa je nastao veliki slom malih štedionoca i banaka.
Da bi “spasila” situaciju da panika ne prevlada, NBH je nasilno, a be z prava , oduzela dioničarima, znači vlasnicima Croatia banke pravo vlasništva i sanirala (prisvijila) banku.
Svi dioničari su mogli izgubiti svoja uložena sredstva, ali im nitko nije mogao oduzeti pravo da sami odlučuju o svojoj sudbini.
Znači, nismo daleko odmakli.
I svi su bili nadzirani od strane tadašnje NBH, koja ništa loše u svojim nadzorima nije vidjela.
Pa niti u HPB.
A čelnik zadužen za nadzor banaka,iz tadašnje NBH, koji ništa nije vidio, je unaprijeđen u viceguvernera.
Pozdrav svima, ma koje muke imali.

New Report

Close