‘Štetu od suše treba nadoknaditi i stočarima’

Autor: Poslovni dnevnik , 24. kolovoz 2015. u 21:59
Zbog duga razdoblja visokih temperatura znatno smanjena mlječnost/J. Galoić/PIXSELL

Poljoprivredna gospodarstva upozoravaju nadležne.

Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Život pozvala je nadležne institucije da u program naknade štete od posljedica elementarne nepogode suše uvrste i stočare.

Na području slavonskih županija, podsjećaju, proglašeno je stanje elementarne nepogode za poljoprivredne kulture zasijane u ovogodišnjoj proljetnoj sjetvi te povrtne i voćarske kulture. Iz programa nadoknade šteta nastalih neopravdano je, upozoravaju, izostavljen sektor stočarstva, posebice govedarstvo i svinjogojstvo, kao njegove najznačajnije grane. Iz Udruge navode kako je, zbog duga razdoblja vrlo visokih temperatura, znatno smanjena mlječnost krava, da su visoke temperature utjecale na slabljenje reproduktivnih svojstava rasplodnih krmača te na slabiji prirast svinja u tovu.

"Sve ovo utjecalo je u znatnoj mjeri na slabiju proizvodnost, a time i smanjenu dohodovnost obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja se bave stočarskom proizvodnjom", ističu u Udruzi. Upozoravaju da će smanjeni prinosi ratarskih kultura u idućem razdoblju rezultirati nestašicom i značajnim povećanjem cijena stočne hrane, pa smatraju da bi za stočare moglo uslijediti dramatično razdoblje.

S obzirom na teško materijalno i opće stanje većine OPG-ova koji se bave stočarskom proizvodnjom, Udruga Život poziva odgovorne institucije da u program naknade štete od posljedica elementarne nepogode suše, sukladno Zakonu o zaštiti od elementarnih nepogoda, uvrste i stočare, koji su teško pogođeni ovom nepogodom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close