‘Šteta što u Hrvatskoj nema dovoljno ruskih investicija, pogotovo u energetici’

Autor: Poslovni dnevnik , 29. rujan 2017. u 14:47
Azimov najavljuje da je njegov cilj u Hrvatsku dovesti ruske ulagače, uključujući i energetske/Jurica Galoić/PIXSELL

Na prvom ovakvom skupu u Splitu istaknuto kako je za našu zemlju važno da surađuje s Rusijom i da se “stvari polako mijenjaju”.

Na prvom međunarodnom energetskom forumu EU-Rusija, u srijedu u Splitu, ocijenjeno je važnim da Hrvatska uspostavi dobru suradnju s Rusijom.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Sabora Miro Kovač ocijenio je kako odnosi Hrvatske i Rusije otopljavaju te da će se dobar trend nastaviti ove jeseni kad je predviđen posjet predsjednice RH Rusiji. "Mi smo politički dio Zapada, ali je važno da surađujemo s Rusijom", rekao je Kovač. Spomenuvši ovisnost Europske unije o plinu iz sjeverne Afrike, Norveške i Rusije, Kovač je rekao kako se "stvari polako mijenjaju", jer su se Amerikanci postavili dosta snažno u području izvoza nafte i plina, što se u Europi već osjeća.

"Kada govorimo o budućim energetskim trendovima, Hrvatska želi potpuno iskoristiti svoj potencijal spone između mediteranske i središnje Europe putem strateških infrastrukturnih energetskih projekata EU za koje smatramo da mogu pridonijeti boljem gospodarskom, energetskom i prometnom povezivanju EU i njene periferije", rekao je pomoćnik ministra vanjskih i europskih poslova Joseph Gene Petrić. Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Anvar Azimov, je istaknuo kako se o ulozi Rusije na hrvatskom energetskom tržištu "nikad nije raspravljalo", te je pozvao sudionike foruma na "objektivnu diskusiju".

"Nije nikakva tajna, mi smo spremni godišnje Hrvatskoj isporučiti milijardu prostornih metara plina", rekao je Azimov, dodavši kako Hrvatska može kupovati plin i od Amerike, ali je 10 do 15 posto skuplji. Smatra da treba ukinuti sankcije koje je EU zbog ukrajinske krize uvela protiv Rusije, jer Unija zbog nih trpi štetu od 150 milijardi eura, Rusija 50 milijardi, a Hrvatska 40-50 milijuna eura godišnje. Azimov ističe da članstvo Hrvatske u EU nije prepreka za gospodarsku suradnju, jer je "Rusija konstruktivni partner u jačanju energetske sigurnosti Hrvatske".

Istaknuo je i da Rusija u Hrvatskoj nikad nije koristila plin kao politički instrument ili napravila išta protiv hrvatskih nacionalnih interesa. "Velika je šteta što u Hrvatskoj nema dovoljno ruskih investicija. Moj cilj je dovesti u Hrvatsku ruske investitore uključujući i one u energetskom sektoru", poručio je Azimov, koji je ove godine prvi pokrenuo pitanje o ruskom kapitalu u Agrokoru. Bivši hrvatski ministar gospodarstva i bivši čelnik Ine Davor Štern je istaknuo da postoje mogućnosti za suradnju Hrvatske s Rusijom, jer Hrvatska ima znanje, a Rusi potrebu. "Imali smo naftna polja u Rusiji i ondje proizvodili više nafte nego u Hrvatskoj, ali to je kasnije uništeno glupošću i drugim interesima", kazao je Štern. 

Komentirajte prvi

New Report

Close