Štefan Füle predstavlja završno izvješće o monitoringu

Autor: Poslovni.hr/HRT , 26. ožujak 2013. u 08:40
Štefan Füle (Epa)

S pozitivnim izvješćem o monitoringu postupak ratifikacije pristupnog ugovora ulazi u završnu fazu.

Europski povjerenik za proširenje Štefan Füle boravi u službenom posjetu Zagrebu. Prvo će se ujutro sastati s predsjednikom Ivom Josipovićem. Potom će Füle na izvanrednoj sjednici Vlade predstaviti posljednje izvješće Europske komisije o monitoringu priprema Hrvatske za pristupanje Europskoj uniji za tri najteža poglavlja europske pravne stečevine – Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava te Pravda, sloboda i sigurnost, javlja HRT.

Izvješće je svojevrsni sistematski pregled hrvatske spremnosti za članstvo u Uniji, a izvori iz Komisije posljednjih dana ponavljaju da su nalazi uredni. Na početku sjednice predviđena su obraćanja premijera Zorana Milanovića, povjerenika Fülea te prve potpredsjednice vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić. Po završetku sjednice, predviđene su izjave za medije premijera Milanovića i povjerenika Fülea.

S pozitivnim izvješćem o monitoringu postupak ratifikacije pristupnog ugovora ulazi u završnu fazu. Hrvatska je prva zemlja za koju je uveden pretpristupni monitoring. Njime se osigurava da zemlja u Uniju uđe posve spremna, bez potrebe da se nad njom provodi nadzor i nakon što postane članica, što je i danas slučaj s Bugarskom i Rumunjskom.  Na kraju posjeta Štefan Füle održat će predavanje na veleučilištu Vern povodom posljednjeg izvješća EU-a o pretpristupnom monitoringu. Nakon uvodnog izlaganja uslijedit će blok pitanja i odgovora, u kojem će povjerenik EU-a odgovarati na pitanja studenata, profesora i drugih gostiju.

Komentirajte prvi

New Report

Close