Štefan Fuele izborio povlastice hrvatskim izvoznicima

Autor: Božica Babić , 17. listopad 2013. u 09:35
Osim za cigarete, carine iz Cefte ostaju i za niz prehrambenih proizvoda

Srbija se predomislila: hrvatske cigarete neće oporezivati po stopi od 57 nego 15 posto. Rovinjski TDR zacijelo zadovoljan, ali bez komentara.

U TDR-u nedvojbeno moraju biti iznimno zadovoljni objavom Europske komisije da Srbija na njihov cigaretni asortiman neće primjenjivati carinsku stopu od enormnih 57 posto, nego opterećenje od samo 15 posto, koje je vrijedilo prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju, u razdoblju dok je bila sudionica slobodne trgovinske zone Cefte.

U Upravi rovinjske tvrtke, međutim, u srijedu nisu bili pripravni komentirati tu dobru vijest, koja im ostavlja dosadašnje pogodnosti u trgovanju na srbijanskom tržištu. 

 

57milijuna

eura godišnje uplaćuje TDR u proračun Srbije

Konstruktivni pritisak
Hrvatska je, podsjetimo, od EK tražila neka s preostalim članicama Cefte, primarno sa Srbijom te Bosnom i Hercegovinom, u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, dogovori zadržavanje povlaštenih carina Cefte na uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koje bi se primjenjivale ne samo za hrvatske nego za sve tvrtke s prostora Europske unije. Srbija se mjesecima opirala, nizala je svoje argumente radi zaštite lokalnih proizvođača, no ipak je popustila pritiscima EK. Što je kumovalo tom popuštanju i je li Beograd zauzvrat dobio neke ustupke, ostaje nepoznato. Naime, ni administracija u Bruxellesu nije otkrila detalje pregovora. "Srbija je nakon konstruktivne diskusije promijenila svoju poziciju i prilagodila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju tako da se očuva tradicionalni protok robe u skladu s regulativom koja je donedavno vrijedila unutar Cefte", bilo je sve što je pri objavi odluke kazao Peter Stano, glasnogovornik povjerenika za proširenje Štefana Fuelea.

Srbija je iz Hrvatske godišnje uvozila 1620 do 1625 tona cigareta po carinskoj stopi od 15 posto. Iz TDR-a su svojedobno iznoseći podatke za 2012. otkrili da su te godine u Srbiji prodali 1,4 milijarde komada cigareta te da s tom količinom drže tržišni udjel od 7,6 posto. Naveli su da TDR u proračun Srbije godišnje uplaćuje oko 57 milijuna eura te da bi povećanje carinske stope na 57 posto troškove poslovanja kroz kalendarsku godinu na tom tržištu poskupjelo za više od 10 milijuna eura.

Paket povlastica
U dopunjeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, o čijim novim detaljima vodstvo Srbije od početka ove godine intenzivno pregovara s predstavnicima Europske komisije, zadržavanje povlaštenih carina osim na cigarete odnosit će se i na niz ostalih prehrambenih proizvoda koje su hrvatske tvrtke tradicionalno plasirale na susjedno tržište. Premda je ova vijest na adresama hrvatskih izvoznika očekivana prije ulaska Hrvatske u EU, njezino polugodišnje zakašnjenje neće teže ugroziti njihovo poslovanje.    

Komentari (2)
Pogledajte sve

Lobiranje košta..i to milijune! Ti koji cmizdre a to su uglavnom hrvatske prehrambene kompanije nisu sigurno mogućnosti potrošiti puste milijune za lobiste izvana kao TDR. Kao da oni ne bi lobirali da mogu…

Neki znaju kako se radi lobiranje na profesionalan nacin. Neki drugi samo placu i cmizdre jer su dosli stranci i sad je vise konkurencije i eto svi cemo propast sada kad smo u EU. Dobar posao za TDR

New Report

Close