Štedionice: Za proračun 2014. nema uštede jer su isplaćeni tek poticaji za 2011. godinu

Autor: Jadranka Dozan , 17. listopad 2013. u 20:33
Thinkstock

Budući da stambene štedionice godišnje stvaraju i 300-injak milijuna kuna prihoda proračuna, ukidanjem poticaja dogodine bi se osim izostanka uštede proračunu nanijela dodatna šteta, tvrde u HUP-ovoj sekciji stambene štednje.

Zabluda je da će se ukidanjem DPS-a ostvariti ušteda u državnom proračunu u skorije vrijeme. Potencijalna ušteda od oko 100 milijuna kuna mogla bi se vidjeti tek u proračunu za 2016. jer su ove godine isplaćeni tek poticaji za 2011. godinu”, ističe petorka stambenih štedionica koja se danas oglasila putem priopćenja svog odbora pri Hrvatskoj udruzi banaka (HUB) reagirajući na prijepodnevne izjave ministra Slavka Linića. U priopćenju objašnjavaju kako se isplate poticaja za 2012. očekuju početkom 2014., a stečena prava na DPS-e ‘stambenih štediša’ za 2013. trebale bi uslijediti početkom 2015. godine.

Prepirke između Ministarstva financija i Hrvatske udruge banaka sad već hvataju dmevni ritam. nakon jučerašnje na temu zakona o potrošačkom kreditiranju, današnja je isprovocirana Linićevim istupom o "jakom lobiju stambenih štedionica" i isticanju proračunskih ušteda kao razloga za ustrajanje na ukidanju državnih poticaja za stambenu štednju. Ministru je oponirao (premda malo uvijeno9 i kolega mu Gordan Maras koji u poslovanju stambenih štedionica vidi i promet za 'svoje' obrtnike i poduzetnike pa smatra da o ukidanju DPS-a još "treba razgovarati u Vladi".Stambene štedionice svoje su neslaganje s ministrom Linićem iskazali bez rukavica.

Uz opasku kako je s ministrom Linićem očito moguće raspravljati samo putem javnih priopćenja, upozoravaju i da će u slučaju ukidanja poticaja na stambenu štednju, “štedionice biti prisiljene odmah zaustaviti kreditnu aktivnost koja se trenutno kreće oko 600 milijuna kuna stambenih kredita godišnje, uz dodatnih 300-400 milijuna kuna štednih uloga klijenata koji se troše za stambene namjene, a što će se u značajnoj mjeri trenutno osjetiti u građevinskom sektoru i svim ostalim vezanim djelatnostima”.

Svojim poslovanjem stambene štedionice, kažu, generiraju 0,17 posto BDP-a Hrvatske i njihovo gašenje imat će negativan utjecaj na rast BDP-a. One stvaraju i fiskalne prihode veće od 300 milijuna kuna godišnje, što bi također izostalo već 2014. Dakle, ukidanjem poticaja državnom proračunu za 2014. godinu nanosi se dodatna šteta, bez ikakve uštede”, zaključuje Odbor stambenih štedionica.

Komentirajte prvi

New Report

Close