Stečajni plan Svetog Roka ovisi o državi

Autor: Suzana Varošanec , 09. ožujak 2017. u 07:54
Lanjska dobit Sv. Roka bila je veća od 100.000 kuna

Stečajni upravitelj ličkog proizvođača vode priželjkuje brzo očitovanje nadležnih.

Najbolji put ozdravljenja punionice vode Sveti Rok je stečajni plan po kojem bi dužnik osnovao novu tvrtku na koju bi prenio imovinu, radnike i koncesiju.

Na javnoj dražbi prodavali bi se poslovni udjeli, a alternativni model je sanacijski plan. Ključno je smanjivanje tražbina i zato se smatra i da je on manje atraktivnim u odnosu na prvi plan. Ovu je analizu sačinio stečajni upravitelj Frane Dobrović, koji prije definiranja temeljnih postavki za izradu stečajnog plana posrnulog ličkog proizvođača vode čeka na odluku državnih tijela.

U slučaju osnivanja nove tvrtke potrebna je suglasnost države za prebacivanje koncesije, pa je glavno pitanje hoće li država dati svoj pristanak.

Kako je lani Sveti Rok bio višemilijunski uplatitelj javnih davanja, po upravitelju suglasnost ne bi trebala biti sporna. Tvrdi i da su državna tijela kooperativna, ali ne može ni približno reći kad bi moglo stići očitovanje Ministarstva poljoprivrede jer se nekoliko resora mora uskladiti oko mišljenja. Dobrović ističe da upravo RH i lokalna zajednica za sada jedini imaju korist od poslovanja ove tvrtke u stečaju koje se odvija ipak na području posebne državne skrbi. Uredno podmiruju tekuće obveze, a lanjska dobit iznosi više od 100.000 kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close