Stazić: Glavni ravnatelj odgovara NO-u, ali samo on upravlja HRT-om

Autor: Agencija VLM , 25. siječanj 2013. u 12:56
Patrik Maček/PIXSELL

SDP-ov Nenad Stazić pitao je oporbu zašto stalno prozivaju glavnog ravnatelja zato što nije došao, kada je predlagatelj Statuta NO

Oporbeni zastupnici prigovorili su u petak ujutro tijekom rasprave o statutu HRT-a što u sabornicu nije došao glavni ravnatelj te kuće Goran Radman kako bi odgovorio na njihova brojna pitanja, iako on nije ni dužan doći s obzirom na to da je predlagatelj statuta Nadzorni odbor.

HDZ-ov bivši ministar kulture Jasen Mesić zamjerio je što se u Statutu spominje nova funkcija "ravnatelj programa", dok tako važne pozicije nema nigdje u Zakonu o HRT-u, što bi trebalo mijenjati.

– Smatrali smo na odboru, a smatramo i sada da bi bilo pametno povući statut na tjedan dana, ponovno ga revidirati i onda ga uputiti u saborsku proceduru. Ne znam zašto bilo kome smeta ograničenje u smislu da NO ima jače mehanizme kontrole nad poslovanjem, što se često u ovom Domu spominjalo kao problematično – prigovorio je Mesić te ukazao na neke probleme na javnoj televiziji za koje je čuo.

– Svjedoci smo da će uskoro nastati nesporazum između glavnog ravnatelja i NO-a, da se govori o svađama i ostavkama v.d. urednika, posebice informativnog programa, da na televiziji postoje pojedini novinarsko-urednički klanovi koji se međusobno bore za prevlast nad pojedinim dijelovima programa. Postoje informacije da pojedini djelatnici na HRT-u brkaju javni interes i svoj interes, jer ono što je njihov stav ne mora biti nužno i javni interes, a javni medij bi upravo trebao biti reprezentant određenog javnog interesa – nabraja Mesić kojemu smeta i što na televiziji više gostuju političari iz vladajućih stranaka nego oporbenjaci. Prisjetio se i emisije o inauguraciji Baracka Obame kada je u studiju umjesto vanjskopolitičkog stručnjaka sjedio modni komentator.

– Ovaj statut je izvedenica lošeg zakona, ali je u skladu sa zakonom pa ga podržavam. Dobro je u svemu tome jamstvo glavnog ravnatelja da će se usvajanjem statuta situacija na HRT-u promijeniti jer trenutačno vršitelji dužnosti ne mogu kvalitetno raditi – kazao je laburist, predsjednik Odbora za medije Branko Vukšić kojem također smeta što oporbenjaci ne dobivaju dovoljno vremena na HRT-u, ali i što gospodarsku politiku komentiraju samo analitičari raznih banaka. Zanima ga zašto su aneksi ugovora pojedinih novinara i urednika tajna, pa se događa da je "novinar koji drži lekcije političarima bolje plaćen od njih".

– Ta poslovna tajna prepisana iz starog statuta najveći mi je trn u oku. Što se to taji s novcem pretplatnika – pita se Vukšić te zaključuje da "ako se ne razbiju klanovi na HTV-u, uzalud glavnom ravnatelju sve ovlasti". SDP-ov Nenad Stazić pitao je oporbu zašto stalno prozivaju glavnog ravnatelja zato što nije došao, kada je predlagatelj Statuta NO.

– Može neki PR stručnjak misliti da političarke ne bi trebale nositi štikle, ali on neće nikada moći doći u ovaj sabor braniti taj svoj prijedlog, bez obzira na njegovu izvanrednu originalnost. On mora pronaći nekog zastupnika koji će to pretočiti u prijedlog zakona i onda će to moći braniti jedino taj zastupnik ili neki klub ili Vlada. Ali on bez obzira na to koliko originalan bio u Saboru ne može biti predlagatelj – slikovito je usporedio Stazić.

HDSSB-ov Dražen Đurović osvrnuo se na komentar Vukšića o klanovima na HRT-u.

– Vjerojatno ste zaboravili da je glavnog ravnatelja postavio tzv. Josipovićev klan i posve je jasno i poznato da je glavni ravnatelj proslavio odlazak s prethodnog radnog mjesta mjesec ili dva prije nego što je izabran u Saboru. Pa kako će onaj kojeg je postavio klan razbijati klanove tamo gdje je postavljen i kada je već odgovoran onom svom klanu i izravno onoj svojoj osobi koja ga je na HTV postavila, a pri čemu smo mi u Hrvatskom saboru poslužili samo kao nekakva slijepa glasačka mašinerija – primijetio je Đurović, na što je Vukšić odgovorio da on, iako je glasao za Radmana jer mu je bio najbolji kandidat, nije Josipovićev klan.

U ime Kluba SDP-a Stazić je rekao da će podržati Statut, iako ima primjedbi koje se odnose na tehniku i pismenost predlagatelja. Izrazio je zabrinutost aktualnim lošim odnosom između Radmana i NO-a, jer to nije bila intencija zakonodavca.

– Intencija je bila da se utvrde tijela i njihovi odnosi i da ta tijela surađuju u cilju kvalitete programa i bolje organizacije rada, a ne da dolaze u sukob i probaju dokazati koje je od tih tijela važnije. Ne postoje dva kapetana broda, taj brod ne bi stigao nikamo, razbio bi se na prvoj hridi. Kapetan broda je jedan. Postoje oni koji mu u tom radu pomažu. Glavni ravnatelj odgovara Nadzornom odboru, ali glavni ravnatelj upravlja HRT-om i nitko ne može htjeti upravljati umjesto njega. Nadzorni odbor ima važnu ulogu, ali Nadzorni odbor ne upravlja HRT-om. SDP zbog toga pruža snažnu podršku glavnom ravnatelju – tvrdi Stazić, no Mesić se ne slaže s njime.

– Točno je da brod ne može imati dva zapovjednika ili dva kapetana. Međutim, na brodovima koji su naoružani postoji netko tko se zove zapovjednik vatre. I bez njega kapetan broda ne smije pucati. U tom smislu nije dobro da zapovjednik takve organizacije baš dođe u sukob s Nadzornim odborom oko iznosa financijskih sredstava ili da u Statutu nemamo iznimku za sklapanje svih pravnih poslova s off-shore kompanijama iz poreznih oaza. Da sam kapetan bilo kakve barke, to bi mi bilo u interesu – primijetio je Mesić. Stazić je još dodao kako je granicom od 10 milijuna kuna, iznad kojih glavni ravnatelj mora tražiti suglasnost NO-a za sklapanje posla, postignuta potrebna ravnoteža u kojoj glavni ravnatelj neće biti vezanih ruku, a NO neće upravljati HRT-om.

– Na HRT-u je prije bio provjereni HDZ-ov kadar, a sada, kad je na vlasti partija, tamo su skojevci. Na HTV-u stalno gledamo partizanske filmove, a nema ni jednog poštenog filma iz Domovinskog rata – zamjerio je pak HDSSB-ov Dražen Đurović.

Komentirajte prvi

New Report

Close