Statistika potvrdila alarmantnu insolventnost koja prijeti tvrtkama na popljavljenim područjima

Autor: Suzana Varošanec , 16. lipanj 2014. u 13:58
Photo: Goran Ferbezar/PIXSELL

U svibnju je u blokadi završilo 361 poslovnih subjekata.

Alarmantna insolventnost koja prijeti velikom broju manjih poslovnih subjekata s poplavljenih područja Vukovarsko-srijemske županije (VSŽ) dobila je  danas svoju potvrdu u najnovijim podacima koja je objavila Fina: prema stanju na kraju svibnja ove godine u blokadi je završilo 361 poslovnih subjekata i čak veći je broj bio onih čiji su žiro računi blokirani u odnosu na sam broj poduzetnika koji posluju u sustavu poreza na dobit (njih je 274). 

Podaci o blokadama tiču se subjekata koji posluju u općinama Babina Greda, Bošnjaci, Cerna, Drenovci, Gunja, Štita i Vrbanja te u gradu Županji. Riječ je, dakle, o  područjima Vukovarsko-srijemske županije koja su pogođena katastrofalnim poplavama krajem svibnja za koja je upravo isplivao najnoviji podatak o  velikom broj poduzetnika koji su na kraju prošlog mjeseca iskazali problem nemogućnosti plaćanja svojih obveza. Koliko dugo traju njihove blokade, trenutačno nije poznato javnosti, no njihovi nepodmireni nalozi na dan 31. svibnja iznosili su 87,57 milijuna kuna od čega, pak, najviše je blokadom pogođenih u redovima obrtnika.

Kritično stanje koje izražava ili prijeteća insolventnost ili je ona već nastupila, i to kao ključnog problema s kojim se u poslovanju neovisno o poplavama suočava veliki broj tamošnjih poduzetnika, Fina je zabilježila ni tjedan dana nakon izbijanja katastrofalne poplave koja je zadesila Istočnu Slavoniju. Upravo se iz njezine danas objavljene informacije o rezultatima poslovanja u 2013. godini poslovnih subjekata s poplavljenih područja izdvajaju ovi podaci koji svjedoče o akutnom problemu na dan 31. svibnja sa sviše strana: i prema samom iznosu nepodmirenih naloga koji su blokirali račune subjekata na kraju svibnja, ali i prema broju poduzetnika koji su u 'crvenom', kao i o samoj strukturi poduzetnika zahvaćenih blokadom. Naime, među blokiranima nalazi se 77 pravnih osoba, kod kojih je zaposleno 48 radnika, te su njihove dospjele nepodmirene obveze tada iznosile 32,24 milijuna kuna. Riječ je, kako se čini, o prisutnom problemu malih subjekata s velikim dugovima. No, s druge strane, broj blokiranih fizičkih osoba koje obavljaju registriranu djelatnost, znači obrtnika, još je veći. Kako Fina iznosi, u blokadi je 284 obrtnika, sa 205 zaposlenih, dok su njihove dospjele nepodmirene obveze iznosile 55,33 milijuna kuna. Očekivano, kako iznosi Fina, najviše je blokiranih poslovnih subjekata u gradu Županji: 43 pravne osobe sa 31 zaposlenim i 90 fizičkih osoba – obrtnika, sa 65 zaposlenika, odnosno ukupno 133 županjska poslovna subjekta sa 96 zaposlenih i 23,05 milijuna kuna dospjelih nepodmirenih obveza.

Što se tiče samih obveznika poreza na dobit, dakle, i pravnih i fizičkih osoba koji su sastavili i podnijeli godišnji financijski izvještaj za 2013. godinu, Fina je registrirala da je na navedenim područjima VSŽ ukupno poslovalo 274 poduzetnika sa  2.613 zaposlenika (stanje na 31. prosinca 2013. godine). Najviše zaposlenika pritom je bilo kod poduzetnika u Županji – 1.741, a najmanje kod poduzetnika u Bošnjacima (63) i Drenovcima (65). Ukupno 274 poduzetnika koji posluju na poplavama pogođenim područjima u toj županiji ostvarili su u 2013. godini ukupan prihod u iznosu od 2,02 milijarde kuna od čega je, pak, 1,65 milijardi kuna ili 81,7 posto ukupnoga prihoda ostvarilo 139 poduzetnika grada Županje. Prema ostvarenom ukupnom prihodu, kao i prema broju poduzetnika, slijede poduzetnici općine Cerna:  28 poduzetnika Cerne ostvarilo je prihod u iznosu od 128,9 milijuna kuna. S druge strane, najmanje poduzetnika posluje u općinama Štitar i Bošnjaci gdje je, pak, 12 poduzetnika  lani prihodovalo 27,9 milijuna kuna. U toj je županiji, podsjetimo, u 2013. godini bilo registrirano 1.511 poduzetnika kod kojih je bilo 16.240 zaposlenih, a ostvarili su 9,79 milijardi kuna prihoda. Njihov ukupni rezultat lani je bio gubitak u iznosu od 82 milijuna kuna, odnosno nekoliko puta manje nego preklani. U informaciji o prošlogodišnjim rezultatima poduzetnika VSŽ Fina je upravo na kraju i izrazila zabrinutost navodeći da ostaje za vidjeti kako će se štete koje je prouzročila poplava u svibnju ove godine odraziti na rezultate poslovanja poduzetnika Vukovarsko srijemske županije u 2014. godini.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close