State Department: Nismo igrali nikakvu ulogu u predmetima Gotovine i Markača

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. studeni 2012. u 10:47
PXL

Sjedinjene Države primile su na znanje i prihvaćaju presudu Haaškog suda (ICTY) protiv hrvatskih generala Gotovine i Markača, ali…

Sjedinjene Države primile su na znanje i prihvaćaju presudu Haaškog suda (ICTY) protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, ali nisu igrale nikakvu ulogu u njihovim predmetima, izjavila je u petak glasnogovornica State Departmenta.

Na pitanje smatra li da će presuda učiniti složenijom pomirbu Hrvatske, Srbije, Kosova i Balkana općenito, glasnogovornica Victoria Nuland je kazala kako svi trebaju poduprijeti postupke pred ICTY-em i njihove ishode.

"Kada smo stvarali ICTY kao međunarodna zajednica i kao transatlantska zajednica, svi smo ga poduprli. To je postavljeno tako da se te optužbe mogu iznijeti pred sudom na način koji je otvoren i transparentan. Dakle, na svima nama je da podupremo taj proces i podržimo rezultate", rekla je Nuland.

Dodala je kako želi iskoristiti priliku da razjasni neke zablude na Balkanu.

" Dopustite mi samo reći da Sjedinjene Države nisu igrale nikakvu ulogu u predmetima Gotovine i Markača. Nismo dali nikakva izvješća niti u ime tužiteljstva ili obrane, i mi nemamo nikakav poseban komentar o bilo kojem pitanju u ovom slučaju, ali mi poštujemo ICTY i poštujemo njegove odluke", istaknula je glasnogovornica.

Žalbeno vijeće Haaškog suda u petak je poništilo prvostupanjsku presudu, donijelo oslobađajuće presude i naložilo trenutno puštanje iz pritvora generala Gotovine i Markača, koji su istoga dana vladinim zrakoplovom stigli u Hrvatsku.

Komentirajte prvi

New Report

Close