Starački domovi od 60 mil. eura u fokusu građevinara

Autor: Ivan Pandžić , 13. travanj 2009. u 22:00

Tehnika, SN Holding, Kamgrad, Ingra i Zagreb Montaža žele u JPP-u sa Zagrebom ulagati u izgradnju domova

Koliko su se promijenili i smjernice ulaganja u nekretnine, svjedoči i veliki interes jaka konkurencija građevinskih i developerskih tvrtki za natječaj Zagreba kojima traži financijere pet staračkih domova koji će ukupno imati oko tisuću postelja.

Neobičnost poziva Zagreba za javno privatno partnerstvo je da investitorima ne nudi ništa osim zakupa na rok duži od 20 godina, odnosno investitori bi u projekt trebali uložiti i svoja zemljišta i sredstva za investiciju koja je isplativa tek dugoročno. Ipak, stiglo je pet jakih samostalnih i konzorcijskih ponuda. Do prije godinu dana, investitori bi vjerojatnije sami izgradili na svom zemljištu stambeno poslovne objekte koji su tada jamčili brzi povrat investicije. Zagrebački građevinski div Tehnika samostalno je ponudio izgradnju svih pet traženih domova. Tri bi se po uvjetima Zagreba trebala nalaziti u Maksimiru – jedan klasični, jedan za umirovljene zdravstvene djelatnike i jedan za zakladu Zajednički put, dok bi jedan dom bio na Trešnjevci i jedan na Peščenici. Jedini koji je uz Tehniku ponudio sve lokacije je SN Holding Darka Ostoje u suradnji s konzultantskom tvrtkom Loquor. Veliki konzorcij sačinjen od građevnog developera Kamgrad, zatim uslužnog Adria Servisa, projektanta Marhi i Siemensa ponudio je izgradnju na četiri lokacije – sva tri doma u Maksimiru i traženi na Peščenici. Konzorcij je složen tako da pokriva sve potrebno, Marhi projektira, Kamgrad gradi, Adria servis osigurava prehranu, a Siemens opremu. Dvije lokacije od traženih pet je ponudila i Ingra u suradnji sa svojom tvrtkom kćeri Ingra gradnjom, i to jedan dom na Trešnjevci i jedan u Maksimiru. Velika proizvodno -developerska grupa Zagreb Montaža Vlade Čovića ponudila je također dvije lokacije – u Maksimiru i Trešnjevci.”Povjerenstvo je ocjenilo sve punude prihvatljivima. Natječaj je bio tek inicijalni, pa zainteresirani još nisu predložili visine investicije, razradu usluge i modele otplate.

Sljedeći korak nam je zatražiti od investitora obvezujuće ponude i onda ćemo sukladno pravilima o javno privatnom partnerstvu pregovarati sa svim zainteresiranima. Nadam se da bi procedura oko izbora trebala biti okončana do kraja godine” rekao je dogradonačelnik Zagreba Ivo Jelušić i predsjednik povjerenstva.Iako će visina investicije zaista zavisiti od predloženog izgleda, ugrađene opreme i vrijednosti zemljišta, već ranije, prije raspisivanja natječaja, Gradski ured za zdravstvo se vodio procjenom kako bi prosječno izgradnja svakog doma stojala oko 12 milijuna eura. Osnovna investicija za pet domova se kreće oko 60 milijuna eura, dok će rate investitorima koji jamče profitabilnost, biti utanačene za svaki pojedini slučaj nakon pregovora. Zagreb se za model odlučio iz nekoliko razloga, prvi je jer glavnom gradu kronično nedostaje staračkih domova i svaki novi jamči potpunu popunjenost po cijeni do 2500 kuna mjesečno. U Zagrebu je samo 11 gradskih, staračkih domova sa 3500 postelja jer 20 godina nije sagrađen ni jedan. Na listama čekanja je preko 18 tisuća ljudi, od čega je oko 3500 izjavilo da su se odmah spremni preseliti u domove. Privatnici iz tog razloga sve češće grade staračke domove, ali je glavna prepreka njihovoj popunjenosti viša cijena smještaja koja se kreće oko 5 tisuća kuna.Drugi razlog je nedostatak novca i u proračunu i u sredstvima Zg holdinga koji preuzima investicije u javne objekte od svog vlasnika. Inače, kada je ideja o staračkim domovima prezentirana, trebalo ih se graditi čak 13, ali su u međuvremenu smanjene količine.

Zaklada

Zajednički do stanova
Zaklada ‘Zajednički put’ osnovana je prije tri godine, ali još nije operatvino počela funkcionirati. Ona bi preuzimala stanove umirovljenika u zamjenu za doživotni smještaj u staračkom domu. Zaklada je pokrenuta kako bi se spriječile prijevare s doživotnim i dosmrtnim uzdržavanjem koje su učestale zadnjih godina. Kroz zakladu, Grad bi jamčio za uzdržavanje starijih osoba.

Komentirajte prvi

New Report

Close