Stanovnici zagrebačke četvrti Sloboštine traže vrtić, a ne trgovački centar

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. travanj 2015. u 16:19
Foto: Davor Višnjić / Pixsell

Zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin izjavila je za Radio Sljeme da je zemljište na kojem se gradi trgovački centar u privatnom vlasništvu.

Stanovnici zagrebačkog naselja Sloboština u srijedu su pet minuta do 12 prosvjedovali kod livade na kojoj se namjerava graditi trgovački centar zahtijevajući da se umjesto njega izgradi dječji vrtić i igralište.

Prosvjednici su istaknuli kako je Gradska uprava izdala građevinsku dozvolu za trgovački centar na livadi na kojoj im je prije 30-tak godina obećana gradnja dječjeg vrtića i igrališta.

Novinarima su rekli kako 30 godina slušaju kako će Gradska uprava na prostoru livade koja se prostire na više od 10 tisuća četvornih metara omeđenoj Ulicom Karela Zahradnika i Avenijom Većeslava Holjevca biti novi dječji vrtić i dječje igralište za Sloboštinu. No, nakon što je nedavno posječeno čak 60 stabala na livadi, a građevinski strojevi stigli nenajavljeno kopati podno njihovih prozora, postali su svjesni da se umjesto obećanja koja su im davali gradi trgovački centar, koji ne žele. Posebice jer i nadalje ostaju jedina četvrt u Novom Zagrebu bez dječjeg vrtića i igrališta. U Sloboštini živi više od 7000 stanovnika, a u 2013. je broj novorođene djece bio za 50 posto veći u odnosu na 2012. Kažu i da je ta livada jedina preostala parcela za izgradnju vrtića. Potpisuju i peticiju protiv gradnje trgovačkog centra.

Jelenko Antolović kaže da živi u Sloboštini više od 30 godina i zna sve što se dešavalo na toj livadi. "Svako drvo sam znao. Posjekli su 60 stabala radi šoping centra. Tu su se igrala naša djeca, naša djeca odrastala. Trideset godina čekamo da se sagradi vrtić, 30 godina nije bilo sredstava, a najedanput sada imaju sredstva da se gradi šoping centar i prilazne ceste", istaknuo je.

Zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin izjavila je za Radio Sljeme da je zemljište na kojem se gradi trgovački centar u privatnom vlasništvu. "Na toj parceli ukupno ima 90 tisuća četvornih metara zemljišta. Ovaj poslovni prostor dolazi na nešto manje od 12 tisuća četvornih metara, znači 78 tisuća četvornih metara još ostaje za druge sadržaje. GUP-om je ovdje predviđena mogućnost gradnje poslovnog objekta, kao i drugih sadržaja društvene namjene. Dio na kojem će se graditi taj poslovni objekt je u privatnom vlasništvu i po svim procedurama je ishođena građevinska dozvola i gradnja može krenuti", istaknula je Kusin.

Pojasnila je i zašto se u Sloboštini dosada nije izgradio vrtić. "Ovdje nemamo neku listu čekanja. Imamo dvije dječje skupine u jednom od objekata i okolni vrtići su popunjeni pa se ne iskazuje velika potreba kao što je bila na Kajzerici na kojoj smo gradili veliki vrtić uz školu. Dakle, moramo gledati racionalno. Sutra se može ta slika promijeniti, natalitet može porasti i na tom zemljištu ako bude potrebe može se izgraditi vrtić ili neka druga društvena namjena", rekla je Kusin.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor novinarima je u srijedu prije tog prosvjeda izjavio da se na tom slučaju vidi kako Gradska uprava radi loše svoj posao. "To će biti enklatantan primjer lošeg rada Gradske uprave", istaknuo je. Rekao je da je Gradska uprava "prije dvije godine gradsko zemljište prenamijenila iz zelenila u građevinsko, a nakon toga ga prodala svojim prijateljima".

"To je legalna prijevara, što se desilo u Sloboštini. To je primjer kako se ne smije raditi, kako se ne smije upravljati gradskom imovinom, kako se gradska imovina ne smije prodavati privatnim špekulantima koji nakon toga tamo rade trgovačke centre na štetu građana, 10 metara ispod njihovog prozora", poručio je Kosor.

Komentirajte prvi

New Report

Close