Stanovnici se sa obale sele na otoke i u šumu da bi iznajmili turistima stan

Autor: Poslovni.hr , 11. srpanj 2017. u 11:52
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Veliki, mali, prostrani, s pogledom, bez pogleda, vrhunskom opremom ili pak klasično opremljeni, u pulskim apartmanima ima za svakog ponešto, a sve kako bi privukli još više turista u samo središte grada.

Ove će godine Pula ostvariti rekordnih dva milijuna noćenja koja su u prvih 6 mjeseci porasla za 35 posto, a dolasci su rasli 30 posto.

Turisti sve više traže smještaj u centru grada, što je dovoljan razlog da Puljani iskoriste svaki prazan stan, a često se događa da doslovce isele iz vlastitog stana.

Kako ističu iz turističke zajednice Pule, od 2012. godine pa do 2017. broj privatnih smještajnih kapaciteta je doživio velik porast. “U 2012. godini je sveukupno bilo registrirano 4000 kreveta dok je u 2017. godini ta brojka prešla 10.000 kreveta. Naša procjena je da je od navedenog broja u 2017. godini 30 posto kreveta registrirano u centru grada, a 2012. je u centru bilo tek oko 10 posto”, rekli su Jutarnjem listu iz turističke zajednice.

Veliki, mali, prostrani, s pogledom, bez pogleda, vrhunskom opremom ili pak klasično opremljeni, u pulskim apartmanima ima za svakog ponešto, a sve kako bi privukli još više turista u samo središte grada.

“Kad smo počeli s iznajmljivanjem naših apartmana u blizini Arene, u ulici gdje su smješteni možda je bilo još samo nekoliko kuća koje su imale sobe ili apartmane. Sad ispred svake druge kuće stoji tabla s oznakom apartman”, kaže Samanta Ristić, voditeljica apartmana, koji su od najpoznatijeg pulskog spomenika udaljeni samo 150 metara, a već tri godine uspješno posluju u ljetnim i zimskim mjesecima, kad u tim istim apartmanima borave studenti.

“Ove godine nam je bio slabiji lipanj, no iznenadile su me rezervacije za rujan. Gotovo cijeli mi je mjesec pun.” Bitno je, kaže nam Samanta, da je kvaliteta smještaja dobra, da se gostima sviđa i da steknu dobar dojam dok borave u gradu, onda će se i vratiti.

“Prvu godinu smo se doslovce probijali na tržištu, čak smo ja i suprug spavali u prostoru koji je bio namijenjen za garažu, no mi smo ga prenamijenili u našu sobu kako bismo iznajmljivali stan u kojem smo stanovali. Treba postići to da ti gosti dođu i da ostave dobre recenzije, no ako si ti prisutan, ako im daješ informacije koje oni traže, ako si im na raspolaganju i ako si dobar domaćin, nema sumnje da će biti sve u redu.” Sada vodi tri apartmana tik do Arene gdje pogled puca na pulski zaljev, a cijene se kreću u predsezoni od oko 30 eura, dok se u srcu sezone penju i do 80 eura za jednu noć. Novac koji je, zajedno sa suprugom Markom, uložila u renoviranje stare kuće, nada se kako će biti isplaćen u roku od 13 godina, iako svake godine investiraju u renoviranje i podizanje kvalitete samog smještaja.

Komentari (2)
Pogledajte sve

U svijetu se radi na isti način……………… U Londonu, stigli smo taksijem, a Poljak, vlasnik stana s ženom i curicom u kolicima , upravo je izlazio ……nema gore situacije, ispada da ga teraš van , i okupiraš mu
njegovo mjesto ……. booking.com………..ne predviđa takve ljudske situacije, zato , kad mogu
biramo drukčije načine, rezervacija ..a najbolje je kad podigneš ključić pod lozinkom
u nekom sandučiću i ostaviš ga tamo…kad odlaziš….

13 godina povrat investicije… To je 5,55%. To možeš dobit di oćeš…

New Report

Close