Stanko Majdak: ‘Osovili smo se na noge i želimo prosperirati’

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 27. studeni 2015. u 13:05
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Zlatar konačno gubi stigmu Hypo grada, a sjaj takve reputacije u medijima polako blijedi, kaže Stanko Majdak gradonačelnik grada Zlatara.

Poslovni uzlet Krapinsko zagorske županije, održan u petak u moderniziranoj Srednjoj školi Zlatar, okupio je stotinu zainteresiranih poduzetnika, OPG-ovaca i obrtnika. Riječ je o 22. ovogodišnjoj edukativnoj manifestaciji u organizaciji Poslovnog dnevnika čiju je važnost i ulogu predstavio Mislav Šimatović, glavni urednik.

Mali i srednji poduzetnici, istaknuo je, srž su hrvatskoga gospodarstva. Tome u prilog ide i statistika: čine 99 posto svih poslovnih subjekata u Hrvatskoj, zapošljavaju 65 posto ukupno zaposlenih, a u kreiranju BDP-a sudjeluju s čak 50 posto. "Prepoznavši njihovu važnost, poduzetnike potičemo na kreativno razmišljanje i nastojimo ih poučiti kako da budu još konkurentniji ne samo na lokalnom, već i europskom tržištu.", istaknuo je.

Zlatar konačno gubi stigmu Hypo grada, sjaj takve reputacije u medijima polako, srećom, blijedi, kaže Stanko Majdak gradonačelnik grada Zlatara. „Osovili smo se na noge i želimo prosperirati. Edukacijama i smjernicama koje ćemo danas na Uzletu dobiti želimo pomoći malom i srednjem poduzetništvu. Unatrag 20 godina zabilježili smo rast nezaposlenosti, zatvaranje tvornica i još uvijek nemamo poslovnu zonu, ali se moramo snaći u uvjetima u kojima jesmo i s resursima koje imamo.“, kaže Majdak.

Zadovoljstvo ne krije ni Željko Kolar, župan Krapinsko zagorske županije, koji je zlatarske poduzetnike i OPG-ovce pozvao da iskorače naprijed. „Kako je Republika Hrvatska, zajedno s Krapinskom županijom, načelnicima i gradonačelnicima uložila u izgradnju komunalne infrastrukture, tako bi trebao i Zlatar. Danas, kad smo ravnopravna članica EU na račun čega imamo i 10 milijardi i 300 milijuna kuna na raspolaganju zaista nemamo alibija da ih ne iskoristimo.“, ističe. Napominje da od je 2013. u Zlataru krenuo investicijski zamašnjak te se od onda bilježi i rast broja zaposlenih, popularizacije obrtničkih zanimanja i tehnoloških inovacija.

Zdenka Lončar, pomoćnica ministra poduzetništva i obrta, pohvalila je izbor obrazovne ustanove kao mjesta održavanja Uzlet jer smatra da će upravo ovdje niknuti sljedeće generacije mladih poduzetnika. Podsjetila je da je, ne tako davne 2014., Ministarstvo je krenulo s tek 7 projekata i gradova na razini Republike Hrvatske u sklopu Poslovnog uzleta, a danas svjedočimo konceptu koji je uključio 23 grada. „Odlučili smo ići kapilarno na teren i što je najvažnije, okrenuti se poduzetnicima koji nisu isključivo u Zagrebu.“, istaknula je. Pozvala je na korištenje strukturnih fondova Europske Unije jer je riječ o financijskim instrumentima koji mogu biti od velike pomoći. Osim europskih, poduzetnici se mogu osloniti i na nacionalna sredstva, kaže Lončar i poziva na redovito praćenje stranica Ministarstva i HAMAG BICRO-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close