Stanje je dramatično: Veledrogerije su krenule s tužbama i blokadama isporuke lijekova prema bolnicama

Autor: Marija Crnjak , 12. srpanj 2019. u 10:43
FOTO: GettyImages

Veledrogerije su krenule s tužbama i blokadama isporuke lijekova prema bolnicama najvećim dužnicima čiji rokovi plaćanja premašuju i 1000 dana.

Obećanja koja im je na sastanku u svibnju dao premijer Andrej Plenković, zajedno s ministrima financija i zdravstva, da će se pronaći srednjoročno rješenje problema velikih dugova bolnica prema dobavljačima lijekova, Vlada nije ispunila, otkrili su na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici najvećih hrvatskih veledrogerija okupljenih u Hrvatskoj joj udruzi poslodavaca. Najavili su i prijavu slučaja enormnih dugovanja bolnica Europskoj komisiji, kako bi ih izvijestili da hrvatski pacijenti nemaju jednaka prava na zdravstvenu zaštitu kao ostali stanovnici EU, zbog propusta Vlade da konačno napravi reformu zdravstva. 

"Nije nam čak ni isplaćeno obećanih 200 milijuna kuna koji bi nam neznatno popravili situaciju, već je na račune veledrogerija sjelo samo 130 milijuna, ne znamo gdje je završio ostatak. Nema naznaka da se razmišlja o tome kako riješiti problem gomilanja dugova. Stanje je dramatično i morali smo posegnuti za metodama koje smo do sad izbjegavali kako bi zaštitili pacijente"izjavio je Ivan Klobučar, predsjednik HUP-ova udruženja veledrogerija. Ukupni dospjeli dug prema veledrogerijama s krajem lipnja iznosio je 2,6 milijardi kuna, i svakog mjeseca povećava se za dodatnih 150 milijuna kuna. Najveći dužnici su županijske bolnice, kao sto su Dubrovnik, Sisak, Vinkovci.

Komentirajte prvi

New Report

Close