Stambene štedionice: Privremeno ukidanje poticaja štetno kao i trajno

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. listopad 2013. u 18:10
Thinkstock

Iz Odbora za stambenu štednju HUB-a ističu i da je prijedlog izmjena Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje upućen u proceduru mimo propisanih pravila.

Novi prijedlog izmjena Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje koji podrazumijeva jednogodišnje ukidanje državnih poticaja proizvodi jednake posljedice kao i trajno ukidanje poticaja, a predloženi prekid isplate poticaja predstavlja grub i neopravdan prekid zakonskog kontinuiteta, protivan ustavnim načelima, smatraju u Odboru za stambenu štednju Hrvatske udruge banaka (HUB).

Taj je odbor reagirao na izmjene tog zakona kojima Vlade predlaže privremeno ukidanje poticanja stambene štednje u Republici Hrvatskoj za uplate stambene štednje nastale u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2014. godine.

Uslijed predloženog jednogodišnjeg prekida isplate poticaja do donošenja konačne odluke o budućnosti sustava stambene štednje štediše gube povjerenje u sigurnost stambene štednje i prinosa koje očekuju. To za posljedicu ima smanjenje novih ugovora o stambenoj štednji, značajan broj raskida ugovora i odljeva postojećih sredstava stambene štednje te obustavljanje kreditne aktivnosti sustava, odnosno potpuni kolaps sustava stambene štednju u vrlo kratkom roku, stoji u reagiranju stambenih štedionica.

Iz Odbora za stambenu štednju HUB-a ističu i da je prijedlog izmjena Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje upućen u proceduru mimo propisanih pravila te da niti nisu objavljeni dokumenti proizašli iz javne rasprave na prvi prijedlog izmjene zakona. Novi prijedlog, dodaju, nije utemeljen na provedenim analizama, niti su od strane predlagatelja sagledani učinci izmjene Zakona i s njome povezani rizici.

Naime, pojašnjavaju, novi prijedlog nije bio predmet javne rasprave, što je protivno Vladinom Kodeksu savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata, a Ministarstvo financija nije niti provelo postupke procjene učinka propisa, što je protivno Zakonu o procjeni učinaka propisa.

Također, predloženo je donošenje zakona po hitnom postupku, iako bi se prema Poslovniku Hrvatskog sabora za donošenje zakona po hitnom postupku moralo raditi o nekakvoj izvanrednoj, neposredno ugrožavajućoj situaciji, koja nalaže hitnu reakciju zakonodavca, ne bi li se spriječile teške i nepopravljive posljedice, a "sasvim je jasno da u konkretnom slučaju takvih osobito opravdanih državnih razloga nema".

Stoga Odbor za stambenu štednju pri HUB-u predlaže povlačenje prijedloga zakona iz procedure usvajanja po hitnom postupku te provedbu javne rasprave i svih postupaka predviđenih zakonima, kako bi se uz sudjelovanje svih dionika usuglasilo rješenje koje doprinosi gospodarstvu i građanima.

Komentirajte prvi

New Report

Close