Staje se na kraj manipulacijama sa stankama i replikama u Saboru

Autor: Poslovni.hr , 27. studeni 2017. u 11:33
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Iako je HDZ-ov šef Sabora svjestan da će ga oporba optuživati da guši pravo riječi i demokraciju u Saboru, smatra da je postojeći Poslovnik funkcionirao u nekim drugim, uljuđenijim vremenima

Gordan Jandroković izabran je prije pola godine za predsjednika Sabora i sada su mu na pameti izmjene Poslovnika parlamenta koje kani predložiti, a možda već i izglasati do 15. prosinca, odnosno do zimske saborske stanke.

Iako je HDZ-ov šef Sabora svjestan da će ga oporba optuživati da guši pravo riječi i demokraciju u Saboru, smatra da je postojeći Poslovnik funkcionirao u nekim drugim, uljuđenijim vremenima, a osnovni je princip izmjena Poslovnika da se ubrza rasprava i smanji mogućnost zloporaba poslovničkih mogućnosti, odnosno da se točno preciziraju situacije u kojima se nešto može tumačiti na određeni način, piše Večernji list.

Vladajući ubuduće kane točno precizirati kada se može tražiti stanka, a za manipulacije povredom poslovnika, za što se sada dobiva opomena, razmišlja se o nekom obliku sankcije. Također, u Saboru ih posebno izluđuje što se stankama usporava rad pa često zbog korištenja te mogućnosti rasprave počinju sa zakašnjenjem od sat ili sat i pol. 

Valja reći i da se izmjene Poslovnika ne spominje prvi put, naime, već zadnje dvije godine, od Željka Reinera i Bože Petrova, govori se o izmjenama, a prijedlozi etičkog kodeksa i izmjena Poslovnika (pokrenuto još za bivše koalicijske Vlade HDZ-a i Mosta) nalaze se u Odboru za Ustav. Podsjetimo, posljednje veće izmjene Poslovnika napravila bivša SDP-ova većina ukinuvši institut ispravka netočnog navoda, a u zamjenu je proširena mogućnost replike pa je omogućeno repliciranje unutar kluba i Vladi što se, pokazalo se sada, naveliko zloupotrebljava.

Komentirajte prvi

New Report

Close