Stabilnost je uvjet za investicije

Autor: Darko Bičak , 13. lipanj 2016. u 22:00
Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke (HNB)/Luka Stanzl/PIXSELL

Guverner HNB-a u Dubrovniku.

Investitori očekuju makar kratkoročnu ili srednjoročnu sigurnost, kazao je Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke (HNB), u ponedjeljak u Dubrovniku na 22. međunarodnoj Dubrovačkoj ekonomskoj konferenciji u organizaciji HNB-a.

Vujčić dodaje da politička nestabilnost kreira uvijek i ekonomsku nestabilnost i u tom smislu investitori, ako je riječ o tržištima duga, zahtijevaju premiju na politički rizik, a izravni investitori odgađaju svoja ulaganja čekajući kraj političke neizvjesnosti. Guverner smatra kako će kamate na kredite građanima i dalje ovisiti ponajprije o likvidnosti bankovnog sustava, a u manjoj mjeri o dospijeću duga države u 2017. godini.

"U ovom trenutku imamo povijesno najviše razine likvidnosti u hrvatskom bankovnom sustavu zato što je monetarna politika izuzetno ekspanzivna, pa su kamatne stope pale na najniže razine. To se odnosi i na novoodobrene stambene kredite građanima, ali i druge kredite. Oni su na povijesnom minimumu. Što se tiče poduzeća, dobre tvrtke u ovom se trenutku zadužuju između 2-3 posto kamatne stope. Što se tiče utjecaja dospijeća u 2017. godini duga za državu, ono u prvom redu može utjecati na uvjete zaduživanja države, a tek posredno na uvjete zaduživanja na domaćem tržištu", rekao je Vujčić. HNB-ova konferencija u Dubrovniku okupila je znanstvenike, financijaše središnjih i poslovnih banaka te druge domaće i inozemne aktere gospodarske politike.

Komentirajte prvi

New Report

Close