SSSH i HURS protiv produljenja dobi za mirovinu na 67 godina

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. listopad 2013. u 14:36
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) objavili su danas da se protive predloženom produljenju starosne dobi za odlazak u punu starosnu mirovinu na 67 godina.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) objavili su danas da se protive predloženom produljenju starosne dobi za odlazak u punu starosnu mirovinu na 67 godina.

Iz SSSH-a podsjećaju da su na jučerašnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća podržali veći dio odredbi prijedloga Zakona o mirovinskom osiguranju, ali ne i podizanje dobi za umirovljenje na 67 godina, što smatraju nepotrebnim potezom bez učinka na održivost mirovinskog sustava.

Iako prijedlog zakona sadrži određeni broj odredbi koje će povećati pravednost sustava i položaj umirovljenika, očekivano trajanje života u Hrvatskoj, kao i stanje na tržištu rada (visoka stopa nezaposlenosti, diskriminacija pri zapošljavanju starijih radnika) ne opravdavaju podizanje dobi za umirovljenje.

Iako je moguće da će se situacija poboljšati do 2031. godine, postoje i opravdani razlozi za suprotnu mogućnost (globalni dugoročni trend rasta nezaposlenosti, socijalnih nejednakosti i egzistencijalne nesigurnosti, klimatske promjene i dr.). Poseban problem predstavlja činjenica da takva reforma, bez istovremenih mjera koje će omogućiti starijim radnicima da zaista ostanu na tržištu rada, osuđuje starije radnike na nezaposlenost i siromaštvo u posljednjoj fazi radnog vijeka, upozorava SSSH.

HURS se također protivi povišenju dobne granice za ostvarenje prava na starosnu mirovinu sa 65 na 67 godina života, kao i za prijevremenu starosnu mirovinu sa 60 na 62 godine života. Najvažniji razlozi su što je prosječan životni vijek u Hrvatskoj niži od prosječnog životnog vijeka u državama koje su uvele ili namjeravaju uvesti dob od 67 godina kao uvjet za starosnu mirovinu, te što je nezaposlenost u Hrvatskoj, posebno mladih, tako velika da ne opravdava ostanak na tržištu rada stanovništva starijeg od 65 godina.

HURS pozdravlja namjeru da pravo na starosnu mirovinu zbog dugogodišnjeg osiguranja ima osiguranik kada navrši 41 godinu staža osiguranja. Međutim, neprihvatljiv je dio odredbe po kojoj se kao uvjet za starosnu mirovinu uz godine staža osiguranja uvodi i uvjet od 60 godina života.

Razlog je tome to što je 30 godina prosječan mirovinski staž za ukupan broj korisnika mirovina. Prosječan mirovinski staž korisnika starosnih mirovina, koji su pravo na mirovinu ostvarili u ovoj godini, iznosi 34 godine. Veći broj industrijskih radnika ima i više od 41 godinu staža (s beneficiranim stažem), ali životnu dob nižu od 60 godina, podsjeća HURS.

Komentirajte prvi

New Report

Close