Srezani porez na dionice radnicima još je previsok

Autor: Suzana Varošanec , 23. rujan 2018. u 22:00
Nade se sada polažu u Zdravka Marića i izmjene na podzakonskoj razini/Igor Šoban/PIXSELL

Porezni teret za dodjele vlastitih dionica i opcijskih planova zaposlenicima od 2019. se prepolovljuje na 74 posto.

Dio izmjena Zakona o porezu na dohodak vezuje se po nekima uz Vladinu pripremu terena za novu fazu radničkog dioničarstva, i to kroz povoljniji porezni tretman dodjele vlastitih dionica i opcijskih planova zaposlenicima. U razvijenim ekonomijama ovaj model se dokazao kroz mjera dugoročnog vezivanja radnika uz istog poslodavca. Slijedi li isto i kod nas, tek će se vidjeti. 

Porezni teret za ove primitke od 2019. se prepolovljuje, ali unatoč tome stižu upozorenja da je porezni stimulans nedostatan. Uz to, novost koja neće razveseliti članove uprava koji nisu u radnom odnosu tiče se većeg poreza za njih uslijed podizanja stope s 24 na 36 posto.  Iznos porezne obveze trenutno ovisi o ostvarivanju tog primitka kao dohotka od nesamostalnog rada, drugog dohotka ili dohotka od kapitala. To se rješenje napušta i za oporezivanje dohotka ostvarenog po navedenim osnovama predlaže se prebacivanje na sustav poreza na dohodak od kapitala, uz stopu od 36%.

To znači da će manji porez plaćati svi radnici koji su dionice kompanija ranije primali kao dohodak iz rada. Za njih se obveza efektivno smanjuje, s najviše 155% na do 74%, izračunali su konzultanti. No, tvrde da je to i dalje visoka obveza, te kočnica novim procesima.  Iz redova onih čiji su klijenti multinacionalke i velike hrvatske kompanije koje planiraju važnije iskorake na međunarodnom tržištu, doznajemo da bi svoje zaposlenike dodatno motivirali dodjelom dionica, ali trenutno to sada nije atraktivno.

Radnicima se dionice ne isplate zbog visokog poreza, a strahuje se da će tako i ostati, jer predloženo rješenje nije dostatno. Stoga se nade polažu u Ministarstvo financija da će na podzakonskoj razini propisati za potrebe porezne administracije da se primitak u svrhu oporezivanja treba smatrati bruto primitkom, zbog čega bi porezna obveza bila bitno manja. Država ne bi bila na gubitku jer se dodjele opcijskih dionica nisu udomaćile u realnom sektoru, a procjenjuje se da bi mogla zaraditi ako bi motivirala uspješne tvrtke da implementiraju opcijske planove.

"Ako poslodavac radniku kaže 'evo ti dionica, ali ćeš sam morati snositi svoj teret poreza", onda bi se to trebalo smatrati bruto iznosom, pa bi efektivni teret za radnika mogao biti oko 42%, a moguće i manje", kaže Vladimir Nol iz Mazars Cinotti. Novo rješenje nije uvjetovano kotiranjem dionica na burzi. Od toga se odustalo jer bi to značilo diskriminaciju, a negativno bi utjecalo na investicije,

Komentirajte prvi

New Report

Close