Srbija otkupljuje soju iz Hrvatske, dnevno i do 700 tona

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 10. listopad 2017. u 15:25
Foto: Thinkstock

Susjedima suša prepolovila urod, plaćaju 2,8 do 3 kune za kilogram.

Slavonski ratari sve više izvoze soju u Srbiju, a prema informacijama koje su objavili srpski mediji preko graničnog prijelaza Bajakovo, svakodnevno za potrebe srpske prerađivačke industrije iz Hrvatske odlazi od 500 do 700 tona soje. Srpska prerađivačka industrija, među kojima prednjači Victoria grupa, odnosno njezina tvrtka Sojaprotein, već nekoliko godina otkupljuju određene količine, a započeli su i s ugovaranjem proizvodnje u Hrvatskoj. Ovogodišnja suša i elementarne nepogode srezale su proizvodnju u Srbiji s prosječnih 750.000 tona, na samo 350.000 tona, zbog čega su se okrenuli otkupu svih raspoloživih količina u Hrvatskoj i okolnim zemljama.

Susjedi iskoristili priliku

“Cijena je ove godine odlična, od 2,8 do 3 kune za kilogram, a ratari iz Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije, prodaju ovu uljaricu za srpsko tržište. Nažalost, hrvatska zapostavlja svoje prerađivačke kapacitete, dok Srbija ima nekoliko jakih tvornica ulja, proizvode sojinu sačmu i stočnu hranu i sve više izvoze proizvode dodane vrijednosti jer se radi o non GMO soji”, kaže Ernest Nad, voditelj Odsjeka za poljoprivredu pri ŽK Osijek. Kaže kako je zahvaljujući projektu Dunav Soja, koji je krenuo prije par godina na inicijativu Austrije (proizvodnja non GMO soje u podunavskim zemljama), drastično podigao sjetvu soje u Hrvatske, s 40.000 na čak 80.000 hektara i došli smo do proizvodnje od gotovo 240.000 tona.

“Zabrinjava to što Hrvatska, pa i zbog situacije oko Agrokora, ali i drugih problema u proizvodnji, ima sve manje prerađivačkih kapaciteta, te se sve više pretvara u izvoznika sirovine, što nije dobro”, tvrdi Nad. Soja je jedna od kultura koja je u Srbiji najviše stradala u suši, pa su se prerađivačke kompanije i trgovci okrenuli uvozu. Ovog će tjedna u Srbiju ući oko 20.000 t soje iz Rumunjske, a uvoz će se vjerojatno i nastaviti dok se ne popune potrebe prerađivača. Cijena soje u Rumunjskoj i okolnim zemljama niža je nego u Srbiji, gdje je u posljednjih nekoliko dana bila oko 410 eura po toni. Tamo je velik deficit ove uljarice i najveći prerađivači poput Sojaproteina nemaju dovoljne količine za preradu, a imaju čvrste ugovore sa stranim kupcima za predaju sojinih prerađevina pa daju odličnu cijenu. Sojaprotein je najveća tvornica za preradu soje u Srbiji s kapacitetom prerade od 250.000 tona godišnje i spada u najznačajnije prerađivače NON-GMO soje u Europi.

Jaka pozicija

Jedna je od malobrojnih kompanija koja prerađuje isključivo genetski nemodificirano zrno, strogo kontroliranog podrijetla, što daje dodanu vrijednost cjelokupnom asortimanu koji kompanija izvozi u 50 zemalja.   

Komentirajte prvi

New Report

Close