Srbija do ljeta otvara ured Privredne komore u Zagrebu

Autor: Danijela Jozić,VLM , 19. siječanj 2012. u 22:00

Srbija je posljednjih 20 godina, prema podacima HNB-a, kod nas investirala samo 19 milijuna eura

Vrlo nisku razinu srbijanskih ulaganja u Hrvatskoj kao i slabo i tek rijetko prisustvo njihovih tvrtki kod nas možda će poboljšati najava da Privredna komora Srbije (PKS) radi na projektu otvaranja ureda u Zagrebu. Ivan Jakšić, direktor marketinga i informiranja PKS-a, kratko nam je potvrdio da intenzivno razmišljaju o otvaranju predstavništva u Zagrebu. Prema onome što doznaje Poslovni dnevnik, moglo bi biti otvoreno i prije ljeta.

Nepoznato je još koje bi lokacije za ured predstavnicima PKS-a mogle biti zanimljive, a na tu temu bi se moglo razgovarati ovih dana kad u Zagreb dolaze predsjednik i jedan od potpredsjednika PKS-a Miloš Bugarin i Saša Vlaisavljević. Njihov glavni suradnik na ovom projektu s hrvatske strane je Drenislav Žekić, bivši Podravkin menadžer, danas konzultant (lani u studenom je osnovao tvrtku za savjetovanje u odnosima s javnošću). Žekić nije želio detaljnije komentirati ovu priču potvrdivši samo da je “angažiran na projektu”. Prema našim informacijama, čak bi trebao postati i predstavnik PKS-a u Zagrebu, no tako nešto nam Ivan Jakšić nije želio potvrditi. Neslužbene informacije govore i da je Žekić nedavno bio na sastanku s predsjednikom HGK, i to upravo u svojstvu predstavnika Komore Srbije, no iz HGK poručuju da Vidošević “nije imao takvih kontakata”. A da je pred predstavnicima PKS-a nakon što otvore ured u Hrvatskoj puno posla govori podatak prema kojem je Srbija posljednjih 20 godina, prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), kod nas investirala samo 19 milijuna eura. S druge strane Hrvatska je u istom razdoblju u Srbiju investirala više od 510 milijuna eura. Od poznatijih srbijanskih tvrtki koje su investirale u Hrvatsku tu je Swisslion Takovo Rodoljuba Draškovića, ComTrade grupa Veselina Jevrosimovića… No više je neuspješnih nego uspješnih srbijanskih ulaganja: od pokušaja Salforda da kupi KIM, do Delta holdinga Miroslava Miškovića, čije su najave o investicijama redom ostale mrtvo slovo na papiru ili pak Galeb grupe da kupi zagrebački Pluto…

Zastupništva tvrtki iz Srbije u Hrvatskoj mogu se prebrojiti na prste, dok je hrvatskih u Srbiji više od dvije stotine. Od pola milijarde naših ulaganja u susjednu državu najveći dio odnosi se na koncern Agrokor koji je tamo 2003. kupio industriju smrznute hrane Frikom, poslije tvornicu ulja Dijamant, te razvio trgovački lanac Idea, a na tom tržištu zapošljava više od sedam tisuća ljudi. U Srbiji su još intenzivno prisutni Nexe grupa, Atlantic grupa, koja je preuzimanjem Droge Kolinske kupila i dvije velike srbijanske tvrtke: Grand kafu i Soko Štark, ali i niz drugih. Put u Srbiju nije bio lagan, a prvi ga je počeo probijati Nadan Vidošević koji je prije više od 10 godina otvorio urede HGK-a u Beogradu. U studenom 2005. u Beogradu je otvoren i Hrvatski poslovni klub s više od 50 tvrtki članica. Koliko su prijašnjih godina bili osjetljivi odnosi dviju država govori i podatak da je vlasnik Agrokora Ivica Todorić prije kupnje Frikoma prvo razgovarao s pokojnim premijerom Zoranom Đinđićem, koji mu je onda dao zeleno svjetlo.

Vrata Slovenije su otvorili

U regiji imaju ured samo u Podgorici
Privredna komora Srbije u regiji ima predstavništvo samo u Crnoj Gori, a osim Podgorice još u Moskvi, Bruxellesu, Parizu, Milanu, Frankfurtu, Beču i Kijevu. Očekuje se da će u idućem razdoblju srpske investicije, prisutnost njihovih tvrtki i proizvoda biti jači u Hrvatskoj. Pogotovo nakon što su probili “branu” u Sloveniji. Njihova tvrtka Nectar kupila je Fructal, jedan od najpoznatijih slovenskih brendova, što je jedno od zvučnijih srpskih ulaganja u regiji.

Komentirajte prvi

New Report

Close