Srđan Šimac: U 257 parnica moguće su nagodbe stranaka

Autor: Suzana Varošanec , 23. siječanj 2008. u 06:30

Stranke su nakon posjeta u sklopu ‘Dana otovrenih vrata’ u sudovima nagodbom uspjele okončati 73 spora

Rezultate “premijernih” projekata – Dan otvorenih trgovačkih sudova i Tjedan sudskih nagodbi koje su koncem 2007. proveli Visoki trgovački sud i svi hrvatski trgovački sudovi predstavio je predsjednik VTS-a mr. Srđan Šimac ne skivajući zadovoljstvo. Uz ocjenu da su ih građani prihvatili Šimac je naveo podatke da je trgovačke sudove posjetilo ukupno 1442 posjetitelja. Najposjećeniji je bio Trgovački sud u Zagrebu kojeg je posjetilo 320 građana, a slijede ga Trgovački sud u Šibeniku sa 202 posjetitelja te Trgovački sud u Varaždinu sa 183 posjetitelja. I što se tiče rezultata postignutih tijekom trajanja Tjedna sudskih nagodbi Šimac kaže da je zadovoljan. Navodi kako je u 257 predmeta započeo je postupak nagađanja, dok su stranke nagodbom uspjele okončati svoj spor u 73 predmeta.

Nove mjere
“Trgovački sudovi u Hrvatskoj na čelu s VTS-om primijenjuju niz novih mjera, a i ubuduće će sve činiti s ciljem unapređenja svoga rada kako bi ga učinili ne samo kvalitetnijim i efikasnijim, već i otvorenijim i dostupnijim strankama i cjelokupnoj javnosti. U obje smo akcije zadovoljni odazivom i interesom građana, a posebno to vrijedi kad se uzme u obzir da su projekti prvi puta pokrenut na našim sudovima. Nadam se da će 2008. trgovački sudovi ostvariti još bolje rezultate, prije svega po broju sklopljenih nagodbi bilo u parničnom postupku bilo u postupku mirenja”, kaže Šimac. Prema podacima VTS-a, tijekom trajanja Tjedna sudskih nagodbi od 5. do 11. listopada, organiziranog s ciljem upoznavanja stranaka s mogućnošću okončanja njihovog spora mirnim putem, stranke su u 1460 predmeta pozvane na sklapanje sudske nagodbe. Po najavećim rezultatima u postupcima nagađanja među strankama što je započeto u 257 predmeta, a dosad uspješno okončano u 73 predmeta, zasad se izdavaju VTS kao drugostupanjski sud i zagrebački Trgovački sud koji su svaki po 18 predmeta uspješno okončali već sklopljenim nagodbama. No, u najvećem broju predmeta je na mirno rješenje spora pozvao VTS, a to se ticalo čak 418 predmeta. U 136 predmeta stranke su jednostrane pisanim putem pristale na mirenje, dok je u 34 predmeta za mirenje dana obostrana suglasnost. Od 34 predmeta u kojima je započeo postupak mirenja, 18 ih je uspješno okončano, dok su neki od njih još uvijek u tijeku. Učinkovit je bio i Trgovački sud u Zagrebu koji je pozvao stranke na rješenje njihovog spora nagodbom u 239 predmeta, od kojih je 18 predmeta uspješno okončano nagodbom, dok je veći broj postupaka nagađanja i mirenja u tijeku. Trgovački sud u Splitu u osam je predmeta započeo postupak nagađanja, a uspio je sklopiti šest nagodbi.

Otvorena vrata
“Zbog omogućavanja transparentnosti poslovanja trgovačkog sudstva u svim segmentima organiziran je 29. listopada 2007. Dan otvorenih trgovačkih sudova. Šimac najavljuje da će se Dan otvorenih trgovačkih sudova održati i ove godine, 24. listopada. Građanima je omogućeno i promatranje pojedinih ročišta u sudnicama kako bi mogli neposredno vidjeti kako se vodi glavna rasprava, a suci i službenici koji nisu bili zauzeti ročištima na raspolaganju su za razgovore i postavljanje svih pitanja vezanih uz rad sudaca osim onih koje se odnose na konkretne predmete, a na što je posebno upozorio predsjednik Vrhovnog suda RH Branko Hrvatin kada je iskazao dobrodošlicu projektima.

Tjedan sudskih nagodbi počinje 27. listopada 2008.

Najavljujući Tjedan sudskih nagodbi u trgovačkim sudovima koji će 2008. trajati od 27. do 31. listopada, Šimac podsjeća da je cilj projekta omogućiti strankama koje na Trgovačkim sudovima i VTS-u vode parnične postupke, odnosno postupke odlučivanja po žalbi, okončanje njihovih sporova mirnim putem – sklapanjem sudskih nagodbi. “Svi će suci trgovačkih sudova opet u Tjednu sudskih nagodbi biti na raspolaganju strankama i njihovim punomoćnicima kako bi iskoristili u što većem broju predmeta mogućnost da okončaju sporove mirnim putem, a posebno u sporovima s višegodišnjim trajanjem”, kaže Šimac.

Komentirajte prvi

New Report

Close