Srđan Šimac imenovan za predsjednika VST-a

Autor: Suzana Varošanec , 18. srpanj 2006. u 06:30

Šimčevu kandidaturu jednoglasno je podržao Vrhovni sud, a na sudačkom vijeću VTS-a 11 sudaca glasalo je za Šimca, dok su tri podržala kontroverznog kandidata mr. Nenada Šepića

Novi predsjednik Visokog trgovačkog suda u Zagrebu postao je Srđan Šimac koji više mjeseci obnaša funkciju v.d. predsjednika tog suda. Na funkciju predsjednika VTS-a, u trajanju od četiri godine, Šimca je imenovala ministrica pravosuđa Ana Lovrin, a rješenje o imenovanju potpisala je koncem prošlog tjedna. Tako je riješena velika borba koja se od početka godine vodi za čelnu funkciju Visokog trgovačkog suda. U komentaru za Poslovni devnik, novi čelnik VTS-a ističe kako je riječ o odgovornoj dužnosti koja ispred njega postavlja velike zadaće radi poboljšanja rada i efikasnosti ne samo VTS-a nego i svih trgovačkih sudova.

Četverogodišnji mandat
“Učinit ću sve što je u mojoj moći da trgovačko sudstvo postiže sve bolje rezultate”, najavljuje Šimac veliki posao koji čeka tamošnje suce. Objašnjava kako će zbog nove funkcije provesti cijelo ljeto na radnom mjestu u Zagrebu te će tek na kratko ići na odmor jer već 1. kolovoza mora biti na VTS-u budući da tog dana preuzima novi četverogodišnji mandat. To je važno imenovanje za reformu sudbene vlasti i poslovnu zajednicu došlo u petom mjesecu obnašanja privremene funkcije koja inače po zakonu može trajati najviše pola godine, a u sklopu ponovljenog natječaja Ministarstva pravosuđa. U mirnom je tonu ipak stavljena “ad acta” velika utakmica koja je za funkciju budućeg predsjednika VST-a započela početkom godine prvim natječajem, koji će ostati zapamćen po prijetnjama smrću nekim kandidatima. Poništavanje natječaja zbog takve neprihvatljive utakmice, a uz argument da nitko od kandidata ne zadovoljava, bio je prvi potez kojim se predstavila nova ministrica pravosuđa Ana Lovrin nakon što je Vlada brzopotezno razriješila dotadašnju Vladinu najuspješniju ministricu Škare-Ožbolt. Tako je imenovan Šimac na privremenu funkciju, a umjesto taktiziranja poduzeo je niz ključnih poteza kojima reformira trgovačko sudovanje. Iako je riječ o svega nekoliko mjeseci, Šimcu se pripisuje u uspjeh što je prepolovljen broj zaostalih predmeta koje VTS vuče iz 2002. i 2003., a do kraja godine trebaju ih sve riješiti. Prema planu, 2007. godina bit će prva godina u kojoj će VTS uzimati u rad predmete prema danu kada je tužba upućena prvostupanjskom sudu. Znakoviti su i prvi koraci koje je poduzimala Šimčeva ekipa, a vode prema ujednačavanju sudske prakse. Upravo je to izazvalo veliko zanimanje Hrvatske odvjetničke komore i Hrvatske javnobilježničke komore. Naime, uz pomoć novih metoda rada VTS-a olakšano je suđenje u nekoliko važnih pravnih područja svim sucima prvostupanjskih sudova koji su po novome dobili putokaz kako presuditi brojna pravna pitanja.

Nova generacija
Sve to ne čudi budući da novi predsjednik VTS-a pripada novoj generaciji trgovačkih sudaca okrenutoj ka budućnosti trgovačkog sudovanja i posebno traženju odgovora na pitanje kako poboljšati stanje na VTS-u. Rođen je 1961. u Splitu, a karijeru je započeo na Općinskom sudu u Splitu. Bio je sudac Trgovačkog suda u Splitu te je u travnju 2004. privremeno raspoređen na VTS, a nekoliko mjeseci kasnije dobio je stalni mandat suca VTS-a.

Veliko povjerenje struke

Novoimenovanom predsjedniku VTS-a Srđanu Šimcu i struka je ukazala veliko povjerenje. Dobio je premoćan broj glasova na sudačkom vijeću VTS-a, a jednoglasno je njegovu kandidatutu podržao u svom mišljenju i Vrhovni sud Hrvatske. Sudačko vijeće VTS-a 5. srpnja odlučivalo je u sastavu od 14 sudaca. Šimčev protukandidat mr. Nenad Šepić, također član tog vijeća, suzdržao se od glasovanja. To je bilo logično budući da se i na drugom natječaju borio za funkciju predsjednika VTS-a. Za Šimca je glasovalo 11 sudaca, dok su 3 suca podržala kandidaturu nekadašnjeg predsjednika VTS-a Šepića. Zbog slučaja Derma, podsjetimo, DORH je zatražio skidanje sudačkog imuniteta Šepiću, što je DSV odbio. Vrhovni sud nije imao nikavih dilema te je u mišljenju Ministarstvu pravousuđa 13. srpnja jednoglasno podržao Šimca. Ministrica je dan kasnije, 14. srpnja, donijela rješenje kojim je i imenovala Šimca za predsjednika VTS-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close