‘Sramotno je što se Istrani u Istri moraju voditi pod “ostali”

Autor: Agencija VLM , 03. svibanj 2013. u 15:06
Tedi Chiavalon; Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Objasnio je da su problemi nastali prošloga tjedna, kada su im se počeli javljati kandidati žaleći se na odbijanje očitovanja za kandidaturu jer su se po nacionalnosti izjasnili kao Istranke i Istrani.

– Više od jedne četvrtine naših kandidata, njih više od 600, zbog državne birokracije i nemara nije se moglo izjasniti onako kako želi i osjeća. Time je ne samo uskraćeno njihovo osnovno ljudsko pravo, nego je poniženo i njihovo dostojanstvo – kazao je danas na izvanrednoj konferenciji za novinare Tedi Chiavalon, glavni tajnik IDS-a i kandidat na listi za Skupštinu Istarske županije. Zajedno s ostala dva kandidata s te liste, Vilijem Rosandom i Valerom Drandićem, osvrnuo se na nedavne probleme pri izjašnjavanju o nacionalnosti na kandidacijskim listama za predstavnička tijela. Na vlastitoj su koži, kažu, osjetili nepravdu, jer im je onemogućeno da se deklariraju kao Istrani.

– Sukladno vrijednostima koje smo promovirali kroz kampanju Kluba mladih IDS-a pod nazivom "Ja sam Istrijan", iskoristio sam svoje pravo i na zadnjem popisu stanovništva deklarirao sam se po nacionalnosti kao Istranin – rekao je Rosanda uvjeren, kazao je, da će se nakon unosa i obrade podataka svugdje voditi kao Istranin. Objasnio je da su problemi nastali prošloga tjedna, kada su im se počeli javljati kandidati žaleći se na odbijanje očitovanja za kandidaturu jer su se po nacionalnosti izjasnili kao Istranke i Istrani. Očitovanja su im odbijena jer se vode kao Hrvati, kažu u IDS-u. Rosanda je objasnio da je u Matičnom uredu, u kojem je i tražio izmjenu podataka, doznao da će se u njihovoj bazi voditi pod "ostali".

– Drži sramotnim što se zbog nečijeg propusta Istrani u Istri moraju voditi pod "ostalima".

– Pravo na regionalno, nacionalno i na svako drugo određenje temeljno je ljudsko, civilizacijsko, građansko pravo na kojemu se zasniva kompletno funkcioniranje sustava kao što je EU. Nevjerojatno je da se to pravo, dva mjeseca prije ulaska u EU, u Hrvatskoj oduzima – zaključio je Drandić te ponudio rješenje. Dovoljno je u rubriku nacionalnosti dodati "Istranka – Istranin", kazao je Drandić.

Komentirajte prvi

New Report

Close