Spremni smo i za tržišta poput Dalekog istoka

Autor: Marija Crnjak , 14. srpanj 2015. u 22:00
Jerko Jakšić, predsjednik Uprave PharmaS-a/ Slavko Midžor/PIXSELL

Predsjednik Uprave PharmaS-a, o restrukturiranju tvrtke, stanju u farmaceutskoj branši, izvoznim uspjesima i planovima.

Iako je Vlada farmaceutsku industriju proglasila strateškom, iz kompanija stižu sve glasnije kritike na tretman države prema branši koji ide upravo u suprotnom smjeru, uz duge rokove plaćanja i netransparentnu politiku lijekova te rezanje cijena.

Dobrim dijelom zbog takvih okolnosti poslovanja na domaćem tržištu, PharmaS Luke Rajića okrenuo se bezreceptnim proizvodima, s kojima planira osvajati i druga europska tržišta. O restrukturiranju tvrtke, stanju u farmaceutskoj industriji u Hrvatskoj i budućim planovima razgovarali smo s Jerkom Jakšićem, predsjednikom Uprave PharmaS-a.

PharmaS je prije dvije godine odlučio pojačati CHC (Consumer Healthcare) segment, kako se pokazala ta odluka?
Odluka da uđemo u CHC segment defitivno se pokazala ispravnom jer smo bili svjesni teškoća u generičkom poslovanju u Hrvatskoj i regiji. Otad smo razvili 10 vlastitih proizvoda koji su osnova za internacionalizaciju našeg poslovanja. 

PharmaS je u prvih šest mjeseci imao rast izvoza od 60 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pri čemu je glavnina izvoza upravo u CHC proizvodima.
U protekla dva mjeseca izvezli smo prve proizvode izvan regije, u Bugarsku i Rusiju, a trenutačno završavamo pregovore za Švicarsku, Poljsku i Italiju. S druge strane, na sajmovima postoji velik interes stranih partnera za pojedine proizvode, pa vjerujem da ćemo naše proizvode ubrzo vidjeti i na nekim egzotičnim tržištima poput Dalekog istoka. Trenutačni udjel CHC poslovanja u prodaji veći je od 25 posto, a predviđamo da će prema kraju godine premašiti pola poslovanja.

Je li dovršeno restrukturiranje, zašto je ono bilo potrebno i što ste postigli?
Restruktiriranje je provedeno početkom godine ponajprije kao odgovor na vanjske promjene, odnosno na pad cijena lijekova u Hrvatskoj, te kako bismo kompaniju postavili u što bolju poziciju. Činjenica je da smo zadržali sve ključne investicije, odnosno ulaganje u proizvode i tržišta, kako bismo osigurali rezultate. Zaposlenici su prepoznali važnost procesa restrukturiranja i ostali su uz nas kako bismo zajedno ostvarili ciljeve za ovu godinu. Na kraju, rezultat takvih promjena trebao bi se osjetiti u profitabilnosti kompanije. U posljednjem kvartalu ove godine kompanija bi trebala dosegnuti "break even" poziciju i samostalno poslovati.

U Ministarstvu i HZZO-u hvale se boljim stanjem naplate dobavljačima. Je li to baš tako?
Naplata se još kreće znatno izvan okvira zakonskih rokova, iako ima malih pomaka. Ipak, važno je napomenuti da je to i dalje rak-rana našeg poslovanja jer farmaceutske kompanije beskamatno kreditiraju zdravstveni sustav ove zemlje s milijardu kuna nepodmirenih potraživanja.

HUP-ova Udruga proizvođača lijekova nedavno je imala konferenciju za novinare na kojoj je iznesen niz kritika na politiku lijekova. Kakve rezultate te akcije očekujete?
S obzirom na to da nas je Vlada proglasila strateškom industrijom, htjeli smo još jednom uputiti poziv na partnerstvo. Posljednjih dana čujemo objave kako je izvoz ove godine premašio očekivanja te da je to jedan od najozbiljnijih pokazatelja pozitivnih pomaka u gospodarstvu. Drago mi je da je PharmaS dio tih brojki, a ukupna domaća farmaceutika u tome sudjeluje s više od 3,3 milijarde kuna godišnje. Od ministra tražimo uvođenje pravila koja će omogućiti održivo poslovanje farmaceutskim kompanijama. Komunikacija je dobra i s Ministarstvom i s HZZO-om. Potrebno je više razumijevanja i dobre volje da se stvari pokrenu.

Imunološkog mi je žao, nismo opcija

Kako komentirate propao pokušaj društva Visia Croatica da preuzme Imunološki zavod? 

Uvjeti i rokovi u natječaju bili su teško dohvatljivi čak i kompanijama koji su imale spremna sredstva za ulaganje. Kvaliteta pripreme podataka od strane prodavatelja nije bila na razini koju smo očekivali. Osobno mi je žao da se još nije našlo rješenje za IMZ. U svakom slučaju, PharmaS je zajedno s Nexusom odustao od tog projekta i ne namjerava se javljati na ponovljeni natječaj ako ga bude.

Komentirajte prvi

New Report

Close