Spremačice na Građevinskom fakultetu imaju pisano testiranje o građevinarstvu

Autor: Poslovni.hr , 13. svibanj 2018. u 10:06
FOTO: Thinkstock

Krpa, deterdžent, kanta vode i dobre higijenske navike nisu više, čini se, glavne odlike dobre spremačice. Naime, u nekim državnim ustanovama, da bi se zaposlile, čistačice trebaju proći pisani test, a jedno takvo testiranje održat će se 17. svibnja na osječkom Građevinskom fakultetu.

Ono što je zanimljivo jest da deset pitanja, kako stoji u natječaju, sadrže poznavanje osnovnih podataka o radu fakulteta i samih poslova u vezi s radnim mjestom iz teksta natječaja, piše Glas Slavonije.

Dekan Građevinskog fakulteta izv. prof. dr. sc. Damir Varevac pojasnio je da je korektno da budući zaposlenici fakulteta znaju otprilike čime se fakultet bavi.

"To su osnovni podatci o fakultetu, ono što fakultet radi, kakav kadar obrazujemo, ali i što je građevinarstvo. Imamo 80 prijavljenih kandidata i moraju proći određenu selekciju, a u konačnici, ako rade u visokoškolskoj ustanovi moramo vidjeti jesu li pismeni", pojasnio je Varevac, pojašnjavajući da je fakultet imao izbor odabrati 20 kandidata i s njima obaviti razgovor, ili svih 80 pa organizirati pisani test.

Odlučili su se za potonje, to više što se na Građevinskom fakultetu, kaže dekan, trude svom osoblju pružiti i financirati cjeloživotnu edukaciju. Ispit znanja pružit će kandidatima dokazivanje znanja o najosnovnijim podatcima, a istovremeno će time dati do znanja da se doista žele zaposliti baš ondje. Uz to, na fakultetu se nalazi posebna etaža s laboratorijima koji se redovito moraju održavati i riječ je o osjetljivom prostoru kojeg tako buduće spremačice trebaju i tretirati.

Slično je bilo nedavno i na Fakultetu za dentalnu medicinu u Osijeku, gdje su potencijalne spremačice morale proći ispit iz opće kulture. Dekan prof. dr. sc. Aleksandar Včev kaže da su morale znati gdje se nalaze, gdje rade i to stoga što u nekim prostorima fakulteta, odnosno u laboratorijima, vrijede posebni režimi.

"To nije bilo veliko, nego osnovno znanje, i one su to morale pokazati. Možda fakulteti koji nemaju laboratorije ne uvode takva pravila, ali mi smo to željeli to više što se proces nastave mora uobičajeno odvijati i ne smijemo se dovesti u situaciju da netko ne zna kada ili gdje treba raditi",  poručio je dekan Včev.

Komentari (3)
Pogledajte sve

zašto nisu išle u politiku
mogle su sjediti u Saboru
i ništa ne znati

Da se ovakak ispit uvede kod izbora u sabor, gradsko vijece ili kod izbora nacelnika opcina, velika vecina njih bi okinula.

Podržavam Dekana fakulteta.

Kad zapošljavamo domaćice u ljekarni, one moraju imaju osnovna znanja o trgovini. I ja to provjeravam,
takodjer, a ne – da dođe šofer s robom , ONA STOJI, i nema pojma – što znači- ZAPRIMITI RAČUN I
OVJERITI DOSTAVNICU…..I PREUZETI KARTONSKE KUTIJE..
Mogu reći da je većina njih -sjajna , sposobna i zainteresirana….za sve poslove , a ne samo pranje podova,
stakla i peglanje kuta.

New Report

Close