Spoj tradicije i kulinarstva privlači tisuće posjetitelja

Autor: Marta Duić , 13. kolovoz 2017. u 22:00
Priprema štrudle od jabuka na ŠtrudlaFestu

Osim 50 okusa štrudli, 40 lokalnih OPG-ova će na štandovima prezentirati autohtone namirnice i proizvode.

Prve nedjelje u rujnu u Jaškovu kraj Ozlja održat će se drugi ŠtrudlaFest, manifestacija koja njeguje i oživljava tradicionalnu gastronomiju i običaje koja je prošle godine ugostila više od 3500 posjetitelja.

“U odnosu na prošlu godinu, ŠtrudlaFest je sadržajno bogatiji u svakom pogledu. Naime, program se produžuje i trajat će od 10 do 21 sat, festival se odvija na tri lokacije u Jaškovu- selu štrudle, a svaka lokacija nudi sadržaje- od natjecanja i degustacija preko boćališta, sportskog poligona, jahanja na ponijima i zabave uz bendove i KUD-ove. Još jedna novost uz gastro radionice su i radionice izrade prirodne kozmetike te radova u polju”, najavljuje Lidija Žganjer Gržetić, koordinatorica ŠtrudlaFesta. Kako tvrdi Žganjer Gržetić, premda je ova manifestacija privukla velik broj gostiju iz Karlovačke županije, već su prošle godine primijetili dolazak gostiju iz svih krajeva Hrvatske – prvenstveno iz Zagreba i iz Rijeke, ali i iz Zagorja te Dalmacije i Istre. Također prošle godine je bilo i Slovenaca, najviše s područja Novoga Mesta.

“Na festivalu među poljima kukuruza, kako ga je nazvala prošlogodišnja izlagačica iz Zagreba, bit će preko 40 štandova. Na štandovima će se moći kušati preko 50 okusa štrudle; od onih klasičnih do nekih smjelijih verzija s karlovačkom lavandom ili pak lješnjacima. Bit će i drugih slasnih domaćih i autohtonih namirnica koje će nuditi 40-ak lokalnih OPG-ova – od meda i džemova preko sireva do prirodne kozmetike”, ističe Žganjer Gržetić. Osim Branka Ognjenovića koji ŠtrudlaFest podržava od samih početaka, manifestaciji se priključio i Mario Valentić koji će pokazati kako domaća štrudla i zdrav život idu zajedno. Inače, starinska hrvatska slastica štrudla koja se slavi ovom gastro-manifestacijom ušla je u Guinnessovu knjigu rekorda nakon što je u rujnu.2015. godine u Jaškovu, napravljena najduža na svijetu, duga čak 1.479,38 metara.

Organizatori ŠtrdulaFesta su Turistička zajednica grada Ozlja, PPS destinacija Zeleno srce Hrvatske, Restoran Žganjer i ZIA produkcija.

Komentirajte prvi

New Report

Close